Volledig scherm
Edward Sturing.

Tussenpaus Sturing aanvaardt klus met frisse tegenzin

'Druk uit luxe'Voor de crisisbezwering bij Vitesse promoveert Edward Sturing van assistent tot hoofdtrainer. De clubicoon doet dat met frisse tegenzin. ,,Ik ben ziek van de hele situatie”, zegt hij. ,,Maar ik kan de wens van de club niet negeren.”

Door Lex Lammers

Sturing (54) spreekt bij zijn aanstelling als tussenpaus in Arnhem van ‘een zwarte dag’. Henk Fraser zit dan alweer thuis. Ontslagen vanwege de sportieve malaise. ,,Afscheid nemen van een trainer met succes is geen feestdag”, stelt Sturing. ,,Ik ben gevraagd de club te helpen, maar ik ben medeverantwoordelijk voor deze situatie. We waren als staf een team met de KNVB-beker (vorig jaar, LL) en waren ook een team in dit seizoen. Ik ben hier helemaal niet blij mee.”

Sturing gaat nu geen grote zaken veranderen. De kracht zit in de nuance. Dat moet het schokeffect teweeg brengen. ,,We hebben als technische staf met Henk een systeem uitgezet. Daar werkten we met zijn allen samen aan. Daarvoor voerden we dagelijks overleg. Dat blijft nu ook de basis. We houden ook dezelfde groep met spelers. Maar elk mens is uniek en voegt zijn eigen details toe. Dat zal ik als trainer ook doen.”

Quote

Dit is druk uit luxe

Edward Sturing

Sturing vindt de crisis in Arnhem betrekkelijk. ,,Dit is druk uit luxe”, zegt hij. ,,Het gaat er nu om Europees voetbal te halen. Ik kan je verzekeren: bij FC Twente (hekkensluiter eredivisie, LL) staat er nu wel wat meer druk op. Ik heb dat ook meegemaakt. Ik heb met Vitesse twee keer tegen degradatie gestreden. En één keer stond het voortbestaan van de club op het spel. Dat hakt er allemaal veel meer in. Dan lig je ’s nachts wakker. Dit geeft dan veel minder stress.”

Sturing krijgt bij Vitesse als extra assistenten Joseph Oosting en Jan van Norel (fysiektrainer). Zij schuiven door vanuit het beloftenteam en vervangen Aleksandar Rankovic en Jurgen Seegers.