Volledig scherm
Spelers van De Graafschap maken een bommetje in het buitenzwembad. © eigen foto

Uitjoelen van de fysiektrainer bij De Graafschap

Groeten uit...Bijna alle eredivisieclubs zoeken deze winter in het buitenland de zon op. Onze clubwatchers reizen de ploegen achterna. Elke dag kunt u de rubriek ‘Groeten uit’ lezen. Vandaag komt de sfeertekening van Mark van Steenbergen bij De Graafschap.

Volledig scherm
Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap, in gesprek met hoofdtrainer Henk de Jong. © eigen foto

Als Henk de Jong voorafgaand aan de middagtraining de lobby van het Torremirona-resort in het Spaanse Navata instapt, wrijft hij zich stevig in de handen. ,,We gaan de boys even lekker aan het werk zetten’’, zegt de trainer van De Graafschap. 

Na de pittige ochtendsessie staat er nu een shuttle run test op het programma. Het is de zoveelste loopoefening van de week. De spelers van de Doetinchemse club kunnen fysiektrainer Tom Patricola haast niet meer zien of luchten. Eerder op de dag laat hij de selectie al verplicht vijf minuten in het buitenzwembad zitten. Goed voor het herstel van de spieren, maar aan het gekrijs en gegil te horen laat de temperatuur van het water (6 graden) te wensen over. 

De voetballers overwegen ondertussen om geld in te zamelen voor een vliegticket, zodat Patricola voortijdig op het vliegtuig naar Nederland gezet kan worden. Maar er is geen ontkomen aan: de conditietest staat op het programma. Youssef El Jebli komt als beste loper uit de bus.

Om de stemming terug te brengen, heeft De Jong nog een afwerkoefening in petto tussen ‘jong’ en ‘oud’. De senioren schieten de meeste ballen binnen en dat mogen de jonkies weten. Voor straf moeten zij nogmaals het zwembad induiken. Myenty Abena geeft het goede voorbeeld door met een bommetje het ijskoude water in te springen. De rest van de verliezers volgt met frisse tegenzin. Zittend op een muurtje juichen de winnaars hun ploeggenoten luidkeels toe. 

Volledig scherm
De selectie van De Graafschap werkt een training af in het zonnige Navata. © eigen foto

Het tafereel zorgt voor een jolige stemming, zoals plezier al de hele week de boventoon voert in het afgelegen Navata. Wie de selectie van De Graafschap zo bezig ziet, krijgt niet de indruk dat de Doetinchemmers troosteloos onderaan staan. De omstandigheden zijn dan ook perfect. Er ligt een strakke grasmat om te trainen, het weer is prima (in de middag tegen de 15 graden met een zonnetje) en in het kleinschalige hotel zijn alle voorzieningen en het eten perfect in orde. Na het eten mag Patricola als nieuweling nog een liedje zingen voor de groep. Het is voor de spelersgroep de ideale manier om hem terug te pakken: de fysiektrainer wordt luid uitgejoeld en bekogeld met servetten.

Tot grote tevredenheid van De Jong. De trainer juicht het plezier en de onderlinge dolletjes toe. Als het aan hem ligt, gooien zijn spelers er zo nu nog een paar schepjes bovenop. ,,Het hoeft allemaal niet zo braaf te zijn. Er zitten wel een paar boeven bij, maar het mag van mij nog wel gekker’’, zegt hij.

Tientallen meters verderop maakt Peter Hofstede een ronde over de golfbaan van het resort. De ‘green’ is voor de technisch manager de uitgelezen mogelijkheid om zijn hoofd even leeg te maken in alle hectiek van de transferperiode. De moeizame zoektocht naar versterkingen vormen voorlopig het grootste smetje op de trainingsweek in Spanje. Al laat De Jong alias ‘mister positivo’ zijn humeur ook daar niet door verpesten. ,,Maar het zou wel fijn zijn als er snel een spitsje bijkomt.’’

Volledig scherm
Doelmannen Jurjus en Etemadi krijgen ballen op zich afgevuurd tijdens de training. © eigen foto
Volledig scherm
De selectie van De Graafschap © eigen foto