Volledig scherm
© Thinkstock

Uitzendrechten Eredivisie naar Fox TV

UpdateHet van oorsprong Amerikaanse televisienetwerk Fox heeft de uitzendrechten van de Eredivisie in de wacht gesleept. De overeenkomst wordt in het seizoen 2013-2014 van kracht.

Volledig scherm
Rupert Murdoch © getty

Dat heeft de organisatie van de Eredivisieclubs vandaag officieel bevestigd. De 18 clubs, de KNVB en Endemol (de belanghebbenden) zeiden het voorstel van de firma van mediamagnaat Robert Murdoch unaniem te hebben aangenomen. Fox neemt een belang van 51 procent in Eredivisie Media en Marketing CV.

Het contract tussen Fox, eigendom van de omstreden mediamagnaat Rupert Murdoch, en de Eredivisieclubs zou de afgelopen week in Londen zijn ondertekend. Met de overeenkomst, afgesloten voor een periode van 12 jaar, zou circa 1 miljard euro gemoeid zijn.

Sky
Onder de naam Sky exploiteert Fox over de hele wereld uitzendrechten van sportcompetities. Eerder dit jaar verwierf het conglomeraat de rechten van de Bundesliga.

Het is nog niet bekend wat de gevolgen van de verkoop zijn voor zendgemachtigden zoals de NOS, die in het weekeinde samenvattingen van de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie uitzendt. Hetzelfde geldt voor de zender Eredivisie Live.

Nieuwe opzet
Die is nu nog eigendom van de Eredivisieclubs. In de nieuwe opzet zou 51 procent van de aandelen in handen komen van Fox. Mogelijk wordt de naam van de zender op termijn veranderd in Sky, de naam die ook voor Murdochs sportzenders in het buitenland wordt gehanteerd.

Gemiddeld krijgen de clubs zo'n 80 miljoen euro per jaar te verdelen over de komende periode. Hoe ze dat gaan verdelen is nog onduidelijk. Zeer waarschijnlijk krijgen de topclubs, waarvan de uitzendrechten meer waarde hebben, het grootste deel. Dat is bij andere tv-deals ook altijd zo geweest.

De eredivisie CV komt later op de dag met een reactie. 'Tot die tijd reageren wij niet op het nieuws', zo liet directeur Frank Rutten van de organisatie weten.

De NOS wil de samenvattingen van wedstrijden in de eredivisie ook na dit seizoen graag blijven uitzenden, zei directeur Jan de Jong in een radio-uitzending van zijn eigen organisatie. 'We hebben afgesproken met de Eredivisie CV om binnenkort om de tafel te gaan zitten.'

'Onze inzet blijft de samenvattingen op zondagavond om 19.00 uur uit te zenden', vervolgde De Jong. Helemaal optimistisch daarover was hij niet. 'Mijn angst is dat er meer moet worden betaald. De aanpak van het Amerikaanse bedrijf is ongetwijfeld minder op het open net. Dat drijft de prijs omhoog. De investeringen moeten worden terugverdiend.'

Het komende seizoen heeft de NOS in elk geval nog de rechten van de samenvattingen.