Volledig scherm
PREMIUM
David Neres, Donny van de Beek en Kasper Dolberg balen. © Pim Ras Fortografie

Ultieme afgang Ajax kan niet zonder gevolgen blijven

Analyse MossouSteven Bergwijn had net de 3-0 binnengeschoten, toen de Ajax-supporters een poging waagden het Eindhovense kampioensfeest alsnog te verzieken. Brandende fakkels werden richting het publiek beneden gegooid, in een diep treurige, vooraf geregisseerde poging om de wedstrijd gestaakt te krijgen.

Door Sjoerd Mossou

Maar ook dat mislukte hopeloos, zoals haast alles bij Ajax door mislukking wordt omgeven.
 Want de misschien wel grootste vernedering uit de clubgeschiedenis, gisteravond in Eindhoven, staat in het licht van de laatste seizoenen natuurlijk niet op zichzelf. Het was de logische, onvermijdelijke climax van structureel en onnavolgbaar wanbeleid. Compleet met ontslagen trainers, politiek gekonkel, intern geruzie, een communicatief dramatische clubleiding en liefst vier gemiste landstitels op een rij.

Dat kan, bij veruit de rijkste club van Nederland, onmogelijk zonder gevolgen blijven. Directeur Edwin van der Sar verbond zijn functioneren in de winterstop rechtstreeks aan de ‘progressie’ die onder de nieuwe trainer Erik ten Hag geboekt moest worden. Maar de harde realiteit is dat Ajax sindsdien helemaal niets is opgeschoten, in geen enkel opzicht, met een sindsdien verdubbeld aantal punten achter op PSV (tien).

Dat is de Ajax-directie volledig aan te rekenen. Niet alleen gokte het afgelopen winter op Ten Hag, het liet eerder Peter Bosz gewillig vertrekken, om de club vervolgens in handen te leggen van de onervaren Marcel Keizer. Een koers – voor zover je het een koers kunt noemen - met desastreuze gevolgen.