Volledig scherm
Erik van Zijst bij zijn kunstwerk, een 12 meter hoge muurschildering van Coen Moulijn. FOTO SANNE DONDERS

Ultieme ode aan Coentje

Wat Coen Moulijn zélf van de enorme muurschildering vlakbij 'zijn' Bloklandstraat in het Oude Noorden zou hebben gedacht? Kunstenaar Erik van Zijst, verantwoordelijk voor de 12 meter hoge ultieme ode aan Mister Feyenoord, denkt even diep na. Zegt: 'Misschien zou hij het ietsje overdreven hebben gevonden. Maar stiekem tóch heel vereerd zijn,' vertelt hij aan het AD.

Het moet vandaag een waar festijn worden, de onthulling van het prachtige kunstwerk, op 'n steenworp afstand van de plek waar de begin dit jaar overleden voetbalvirtuoos z'n eerste balletje trapte. Moulijn, uiteraard in Feyenoord-tenue, met 'n wat verlegen glimlach en 'n schalkse lok op het voorhoofd.

De weduwe van 'Coentje' zal aanwezig zijn, en worden begroet door vendelzwaaiers uit Rotterdam-Zuid. Er worden demonstraties gegeven, er is muziek en - althans dat hoopt Van Zijst - oud-Feyenoorders. Plus voorzitter Harlow Brammerloo van de deelgemeente Noord.

Apetrots is ook de geestelijk vader van dit project. 'In het begin was ik een beetje bang dat niemand 'm zou herkennen. Maar op een gegeven moment kwamen er wat kleine jochies uit de buurt voorbij, en die riepen: Hé, dat is Coen Moulijn. Die heeft nog bij Feyenoord gevoetbald. Dat vond ik mooi.'

Moulijn - iedereen die 'm ziet, houdt de pas even in. Ze bestuderen de afbeelding van de beroemde Rotterdamse sportman, raken 'm zelfs aan.

'Ik hoop dat dit een bron van inspiratie wordt. Vooral voor al die kinderen in deze wijk.'

Lees meer vandaag in het AD/Rotterdams Dagblad.