Volledig scherm
© Pro Shots
2
EINDE
1
  • Simon Gustafson 49' 45'+5'
  • Mikhail Rosheuvel 65'

Utrecht dankzij Gustafson langs zwak NAC

Uitgerekend Simon Gustafson, de man wiens rode kaart na VAR-gestuntel in Groningen uiteindelijk werd geseponeerd, besliste vanavond met twee goals het duel tussen FC Utrecht en NAC (2-1). Zijn eerste doelpunt uit een strafschop ontstond uit, jawel, een VAR-moment.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Door Tim Reedijk

Aan het einde van de lome eerste helft, met een veel beter maar inspiratieloos FC Utrecht, liet Gustafson zich vallen na licht contact met verdediger Menno Koch. Scheidsrechter Bjorn Kuipers aarzelde niet en wees naar de stip, maar werd toch teruggefloten door de videoscheidsrechter in Zeist. Kuipers bekeek de beelden, bleef hangen om de situatie nog eens goed te bekijken en gaf de dubieuze penalty toen alsnog.

Gustafson, de man die gewillig naar de grond ging, schoot de strafschop feilloos binnen. Uitgerekend dus de Zweed die zondag nog rood kreeg voorgeschoteld in Groningen. Ook toen werd de scheidsrechter, Bas Nijhuis in dit geval, gecorrigeerd door videoscheidsrechter Jeroen Manschot. Toen overrulede de Tukker zijn assistentie en hield hij zonder de beelden te bekijken de rode kaart in stand. Een dag later seponeerde de KNVB die kaart en uitte de bond kritiek op het handelen van Nijhuis én Manschot.
(Verslag gaat verder onder de foto)

VAR

Dat het VAR-moment nu wél goed uitviel voor FC Utrecht, was het steuntje in de rug dat de geplaagde club nodig had. De eerste twintig minuten na rust kreeg de ploeg volop kansen om de voorsprong verder uit te breiden. Uiteindelijk trof alleen een droge knal van Gustafson doel, waarmee meteen alle spanning uit de wedstrijd leek. Uit het niets kwam NAC nog op 2-1 via Mikhail Rosheuvel, waarna FC Utrecht aarzelend het laatste halfuur aanging, waarin de bezoekers zomaar de gelijkmaker hadden kunnen maken.

Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
© proshots
Volledig scherm
© ANP Pro Shots
Volledig scherm
© ANP Pro Shots
Volledig scherm
© ANP Pro Shots