Volledig scherm
Van Aanholt (r) met Klaas Jan Huntelaar. © anp

Van Aanholt ruikt zijn kans in Lagos

In de stromende regen begon Oranje gisteren de trainingsweek in Portugal. Arjen Robben was er nog niet bij in Lagos, hij meldt zich morgen. Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Jeremain Lens en Nigel de Jong sloten wel aan bij de groep. Het slechte weer in de avonduren was Patrick van Aanholt een zorg. 'Dit nieuwe systeem is echt iets voor mij,' zegt de linksback.

Volledig scherm
© ANP
Quote

Ik heb altijd geroepen dat ik er in de zomer van 2014 bij wilde zijn. Het is nu dichtbij, maar ik weet ook: ik ben er nog niet.

Patrick van Aanholt

In de hoop de forse regenbuien te ontlopen wachtte bondscoach Louis van Gaal gisteravond een half uur voor Oranjes eerste training aan de Portugese kust. Maar er was geen beginnen aan. En dus diende de selectie van Oranje, waarin de geblesseerde Daryl Janmaat ontbrak, het slechte weer maar voor lief te nemen. Patrick van Aanholt genoot desondanks met volle teugen van de oefensessie, die ruim een uur duurde.

De technische staf van Jong Oranje onder leiding van Cor Pot schudde ruim een jaar geleden nog weleens meewarig het hoofd als ze weer eens een interview met Patrick van Aanholt lazen. De linksback van Vitesse, nog altijd eigendom van topclub Chelsea, liet in de media nooit een mogelijkheid onbenut om te vertellen dat het WK in Brazilië in zijn hoofd zat, ook al was hij bij Jong Oranje slechts bankzitter.

Maar een kleine drie weken voor Oranje het vliegtuig pakt naar Rio de Janeiro is de Brabander met Antilliaanse roots plotseling nadrukkelijk in beeld bij bondscoach Louis van Gaal. In eerste instantie omdat Oranje van plan is een ander spelsysteem te hanteren, maar ook omdat de invalbeurt van Van Aanholt zaterdagavond tegen Ecuador duidelijk naar meer smaakte.

'Dit systeem is natuurlijk ideaal voor mij,' zegt de tweevoudig international lachend. 'Ik ben zeer aanvallend ingesteld en aan de zijkanten zoekt de bondscoach naar dergelijke types. Toen de voorbereiding van Oranje begon, was ik bij Vitesse nog volop bezig een ticket voor Europees voetbal te behalen. Natuurlijk las ik in de kranten dat er plannen waren om het spelsysteem aan te passen. Ik realiseerde mij dat die switch niet nadelig voor mij zou zijn. Het was echter eerst zaak om bij de beste dertig spelers van Nederland te komen. Dat is gelukt. Nu heb ik nog ruim twee weken om de bondscoach te overtuigen van mijn kwaliteiten.'

Van Aanholt, die vorige zomer tijdens het EK voor Jong Oranje in Israël als linksback nog voorrang moest verlenen aan Daley Blind, was vorige week van plan om met zijn gezin een vakantie te boeken. Maar clubtrainer Peter Bosz adviseerde hem nog heel even te wachten. Misschien kon hij in plaats van een badhanddoek, zonnebrandcrème en teenslippers toch beter zijn voetbalschoenen en scheenbeschermers inpakken.

'De trainer had het gevoel dat er misschien nog een uitnodiging zou komen. En die kwam verleden week woensdag inderdaad. Zaterdag tegen Ecuador heb ik geprobeerd waar mogelijk de aanval te zoeken. Er was een aardige voorzet op Robin van Persie, jammer dat hij hem niet intikte. En ik gaf nog een schot met rechts dat die keeper wist te pakken. Ik denk wel dat ik goed ben ingevallen.'

Waar zijn concurrent Terence Kongolo defensief sterker is, is Van Aanholt duidelijk meer bedreven in het aanvallende werk. Al vertoonde Ecuador in de Arena na rust geen enkele aanvalsdrift meer. 'Ik realiseer mij heel goed dat het WK plotseling heel dichtbij is. Het is ook heel bijzonder dat mijn neef Leroy Fer in de selectie zit. We knokken in Portugal allebei voor een ticket naar Brazilië, het zou voor ons een droom zijn die uitkomt.'

Bij Jong Oranje klaagde de technische staf af en toe, omdat Van Aanholt nauwelijks stil kon zitten, zelfs tijdens de verplichte rustmomenten. Volgens de speler is dat verleden tijd. 'Ik ben een rustige jongen, maar wel een vrolijke. Ik lach gewoon de hele dag, maar ik weet wanneer het serieuze werk begint. Ik heb altijd geroepen dat ik er in de zomer van 2014 bij wilde zijn. Het is nu dichtbij, maar ik weet ook: ik ben er nog niet.'

Volledig scherm
© reuters