Van Basten komt nooit naar Feyenoord, nooit

 
In de voetbalwereld mag je namelijk nooit 'nooit' zeggen. Er gaat geen week voorbij of deze waarheid wordt wel door iemand gepredikt.
Volledig scherm
Wilfred Genee. © AD

Nooit. Zo, dat is er uit. Waarschijnlijk een actie met verstrekkende gevolgen, want het is een absoluut taboe in ons wereldje. Een halsmisdaad. In de voetbalwereld mag je namelijk nooit 'nooit' zeggen. Er gaat geen week voorbij of deze waarheid wordt wel door iemand gepredikt.

Hoewel Art Langeler, het kersverse hoofd jeugdopleidingen bij PSV, nu ontkent benaderd te zijn door Heerenveen, zei hij eerst nog: 'Zeg nooit nooit in de voetballerij'. Mocht hij wel gaan een welgemeend advies: luister heel goed naar de oude alleenheerser. Wees niet te eigenwijs.

Daar weet Marco van Basten alles van. Die werd in de wandelgangen anderhalf jaar lang afgeserveerd door Riemer en Foppe, mede omdat hij behoorlijk zijn eigen gang ging. Nu Van Basten zelf vertrekt, gaat de beerput open. De maskers gaan af.

Naar verluidt zou de spelersgroep weinig vertrouwen hebben in de oefenmeester. Hij zou er niets van kunnen. Zogezegd, naar verluidt. Toevallig was ik afgelopen zondag in de Euroborg en eerlijk gezegd zag ik dat niet terug in de wedstrijd. Zeker in de eerste helft veegde de ploeg van Van Basten tegenstander FC Groningen van het veld. Met een prima tactiek en een geweldige Hakim Ziyech maakte Heerenveen een zeer gedreven indruk. Zoals dat ook gold voor de trainer. Gehuld in een soort Elfsteden-tenue leefde Van Basten enorm mee en leek er nog voldoende chemie tussen trainer en elftal. Bovendien moet je wel iets kunnen als je steeds je beste spelers verliest en toch zo presteert.

Van Basten heeft sowieso veel aan nederigheid gewonnen. Terwijl hij daar als een verzopen kat langs de kant stond, moest ik even denken aan een interview op een zonnig Milanello met de speler Van Basten. Op een vraag van het duo Barend en Van Dorp of hij wist wat een bijstandsmoeder verdiende, antwoordde hij destijds: 'Geen idee, een tonnetje of zo?' Die Van Basten leefde in een andere wereld.

In de eredivisie gelden andere wetten. Marco zal inmiddels vast weten dat een modaal salaris in Nederland zo'n 30.000 euro bedraagt. Bij RKC verdienen de meeste spelers dat niet eens. Zelfs een speler als Evander Sno niet.

Na het Nederlands elftal, Ajax en Heerenveen zou Waalwijk een logische volgende stap in zijn carrière. Om straks te eindigen bij Telstar of FC Oss. Al ziet Graziano Pellè hem graag naar de Kuip komen. Iets wat Marco gezien zijn achtergrond zelf redelijk kansloos acht, maar ook hij eindigde zijn verhaal met 'zeg nooit nooit in de voetballerij'.

Dat durf ik in dit geval wel te zeggen. Zolang Martin van Geel, die destijds bij Ajax door Van Basten werd kaltgestellt, in Rotterdam actief is, gaat dat niet gebeuren. Die haalt nog eerder Mario Been terug. Of Bert van Marwijk. Die zijn binnenkort toch allebei vrij.

Maar Van Basten komt er echt niet in. Nooit. Heb ik het alweer gezegd. Benieuwd wat de consequenties zijn. Nooit. Nooit.

Live Voetbal

home logo FC TwenteTWE
20:00
Heracles AlmeloHER
away logo