Volledig scherm
Marco van Basten. © ANP

Van Basten prominent op lijstje voor assistent Oranje

De naam van Marco van Basten prijkt prominent op het kandidatenlijstje voor het assistentschap bij Oranje. De oud-bondscoach wordt binnen de top van de KNVB gezien als een meer dan capabele kracht om de staf van de aanstaande nieuwe bondscoach Danny Blind te completeren. Ruud van Nistelrooy blijft aan als assistent-bondscoach.

Het lijstje kandidaten waarover wordt nagedacht is beperkt. Voor Van Basten geldt dat hij zowel de werkwijze van Blind als het reilen en zeilen bij Oranje kent. Hij heeft status bij de jonge generatie internationals, brengt ervaring mee als hoofdtrainer, maar heeft niet meer de ambitie om zelf de eerste viool te spelen.

Van Basten haalde in zijn tijd als coach van Ajax Danny Blind naar de Arena om hem bij te staan als technisch manager. Van Basten ligt wel vast bij AZ, waar hij assistent-trainer is. Hennie Spijkerman, de huidige assistent-trainer van Ajax, is een andere naam op de shortlist die geschikt wordt geacht.

  1. Van der Gragt is er eindelijk weer bij: ‘Mentaal was het zwaar’

    Van der Gragt is er eindelijk weer bij: ‘Mentaal was het zwaar’

    Stefanie van der Gragt heeft bij FC Barcelona vrijwel het gehele seizoen geworsteld met blessures. Een kleine drie weken voor de start van het WK meldde de verdedigster zich echter fit en uitgerust bij de selectie van de Nederlandse voetbalsters. ,,Zo, het mocht even duren, maar gelukkig ben ik er weer'', zegt Van der Gragt met opluchting in haar stem. ,,In de aanloop naar het laatste EK was ik bijna het hele seizoen geblesseerd, maar toen pakten we wel de Europese titel. Laten we hopen dat het nu weer zo gaat.”