Marco van Basten
Volledig scherm
PREMIUM
Marco van Basten © EPA

Van Basten: Wat Wenger voorstelt, bepleit ik al jaren

Voordeel naar aanvallersArsène Wenger, hoofd voetbalontwikkeling bij de FIFA, pleit voor een grondige aanpassing van de buitenspelregel. Diens ‘voorganger’ Marco van Basten is het roerend met hem eens. ,,De discussie hou je, maar je voorkomt dat er goals om belachelijke redenen worden afgekeurd.’’

Door Sjoerd Mossou 

Het millimetergeneuzel in de Premier League heeft de discussie over buitenspel een nieuwe, beladen dimensie gegeven. In Engeland keren publiek, spelers en analytici zich massaal tegen de VAR, in het bijzonder over de toepassing bij buitenspelsituaties.  

Dat heeft zijn weerslag op het hoogste niveau. Al volgende week vergadert de spelregelcommissie van de FIFA over een grondige aanpassing van de buitenspelregel. Op 29 februari komt het gezelschap hoge heren bij elkaar, maar realistisch wordt geacht een verandering pas volgend jaar door te voeren.

Het idee wordt onder andere bepleit door Arsène Wenger, hoofd mondiale voetbalontwikkeling van de FIFA, en voormalig manager van Arsenal. Het principe wordt ook wel de ‘Daylight Rule’ genoemd.