Volledig scherm
© anp

Van Bommel en Van Marwijk woest: Schandalig van die Bayern-fans

UpdateMark van Bommel sprak er vanavond schande van dat het Bayern-publiek Arjen Robben vanavond uitfloot in het oefenduel met het Nederlands elftal.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
Van Bommel op de training van Oranje. © anp

'Schandalig', oordeelde bondscoach Bert van Marwijk na de nederlaag van zijn ploeg tegen de recordkampioen van Duitsland (3-2). 'We zijn hier komen voetballen omdat ze boos waren over een blessure van Robben na het WK. En dan gaan ze zo met hem om. Dan ben ik er wel klaar mee.'

Robben miste zaterdag een cruciale strafschop voor Bayern München in de finale van de Champions League tegen Chelsea. Hij verspeelde met de misser zijn laatste beetje krediet bij Bild, de machtige krant die mede vanwege uitlatingen van columnist en erevoorzitter Franz Beckenbauer van Bayern toch al geen warme band met de Nederlander onderhield.

'Arjen Floppen', stond er maandag met koeienletters in Bild, waar ze kennelijk zijn vergeten dat de Nederlander Bayern München twee jaar geleden zo ongeveer in z'n eentje naar de finale van de Champions League en de landstitel leidde.

Opvallend was dat de fanatieke achterban van Bayern achter het doel wel de naam van Robben scandeerde toen hij een kwartier voor tijd mocht invallen. Andere supporters begeleidden ieder balcontact van de aanvaller met een fluitconcert.

'Het is ronduit schandalig hoe sommige fans van Bayern met Arjen zijn omgegaan', zei Mark van Van Bommel, die tijdens zijn periode bij Bayern München ook in opspraak raakte na een blessure die hij opliep bij Oranje. 'Als je ziet wat hij hier allemaal gepresteerd heeft, dit kan gewoon niet. Niemand bij de club lijkt hem te steunen. Ik weet niet of ik hier nog zou willen voetballen als ik in dezelfde situatie als Arjen zou zitten.'

Van Bommel kreeg bijval van veel ploeggenoten. 'Van mij mag Robben meteen naar Internazionale komen', zei Sneijder. 'Dit kan toch niet.' Robben, die onlangs zijn contract bij Bayern verlengde tot medio 2015, liet zich op advies van Van Marwijk niet zien. 'Het lijkt me niet verstandig als hij nu allerlei dingen gaat roepen', zei de bondscoach.

Mooi was wel een moment na de wedstrijd, toen Bastian Schweinsteiger zijn Nederlandse ploeggenoot even opzocht en in de armen sloot. De populaire Duitse middenvelder miste eveneens een strafschop tegen Chelsea, maar komt daar wel mee weg. 'Het lijkt wel of Robben in zijn eentje overal voor verantwoordelijk wordt gehouden', stelde Van Marwijk. 'Hopelijk komt hij hier sterk uit.'