Volledig scherm
Mark van Bommel. © Getty Images

Van Bommel standvastig: PSV sinds 1978 niet zo vaak met dezelfde basis

Als er bij PSV niets verandert in de basis in het duel met Excelsior van vrijdagavond, is het voor het eerst in 32 jaar dat de club vijf keer op rij met dezelfde basisploeg start in de eredivisie. Dat berekenden de statistici van Gracenote. 

Een nog veel opmerkelijkere statistiek is de volgende. Al na veertien wedstrijden in dit seizoen heeft PSV vaker met dezelfde basis gespeeld dan in ieder van de vorige veertig volle seizoenen. Trainer Mark van Bommel gebruikte dit seizoen elf van de veertien keer dezelfde elf spelers voor zijn basis. Na seizoen 1977-1978 deed geen enkele trainer van PSV dat in een volle competitie van 34 wedstrijden. Door blessures, schorsingen en vormverlies bij een of meer spelers is het in de praktijk onmogelijk om een heel seizoen met dezelfde basis af te werken. 

Bekend elftal

PSV deed dat dit seizoen dus 11 van de 14 keer in de eredivisie, met het inmiddels bekende elftal met de namen Zoet, Dumfries, Schwaab, Viergever, Angeliño, Rosario, Pereiro, Hendrix, Bergwijn, De Jong en Lozano. Een keer speelde Dante Rigo (in Zwolle) wegens afwezigheid van Pablo Rosario. Daarnaast kreeg Donyell Malen een basisplek tegen FC Groningen (absentie van Steven Bergwijn) en Trent Sainsbury verving eenmaal de aan zijn hand geblesseerde Daniel Schwaab (tegen VVV-Venlo). 

Van Bommel liet donderdag tijdens de persconferentie voor het duel met Excelsior doorschemeren dat er geen grote veranderingen op komst zijn. Het lijkt er dus op dat hij voor de twaalfde keer in dit seizoen met dezelfde opstelling start. Maar twee keer startte PSV in een heel seizoen vaker met dezelfde basis. In 1960-1961 (veertien keer) en 1977-1978 (achttien keer). 

Seizoenen waarin PSV het vaakst met dezelfde basis startte: 
1977-1978 (18)
1960-1961 (14)
1974-1975 (12)
2018-2019 (11) 

  1. Nacompetitie is een kerkhof voor eredivisieclubs
    PREMIUM
    Play-offs

    Nacompeti­tie is een kerkhof voor eredivisie­clubs

    De Graafschap en Excelsior ontliepen rechtstreekse degradatie, maar kijk niet gek op als vanavond het doek alsnog valt in de play-offs. Slechts twee eredivisionisten lukte het de laatste vijf jaar om zich via de nacompetitie te handhaven. Het is ook nog het laatste jaar dat er twee eredivisieclubs in de nacompetitie terecht komen. Vanaf volgend seizoen degraderen de nummer 17 en 18 namelijk rechtstreeks naar de eerste divisie.