Volledig scherm
PREMIUM
Giovanni van Bronckhorst. © Pro shots

Van Bronckhorst: van rijp voor standbeeld naar afbrokkelende status

Feyenoord zakt steeds verder weg. De vraag is: wat is nog acceptabel en wat niet? Trainer Giovanni van Bronckhorst was onaantastbaar in de Kuip, maar die status verandert nu in rap tempo.

Volledig scherm
Het standbeeld van Giovanni van Bronckhorst brokkelt af. © Mark Reijntjens

Door Mikos Gouka

Als er op 14 mei in Rotterdam een enquête was gehouden onder de aanhang van Feyenoord met als enige vraag of er in de stad een standbeeld moest komen voor trainer Giovanni van Bronckhorst, dan had het eerbetoon van marmer er de volgende dag al kunnen staan. Negen maanden na de landstitel zou de aanhang bij dezelfde vraag waarschijnlijk nog niet eens instemmen met een muurschildering. De 43-jarige trainer van Feyenoord is bij veel mensen niet langer de grote prijzenpakker van Feyenoord, maar gewoon weer de man die verantwoordelijk is voor de vrije val van Feyenoord.

Het zijn de wetten van het topvoetbal waar krediet doorgaans net zo snel wegsijpelt als douchewater in een afvoerputje. Vraag Van Bronckhorst er deze weken naar en de trainer haalt zijn schouders op. ,,Ik ben niet anders gewend’’, zegt de trainer, die zijn spelers voor vandaag en morgen vrijaf heeft gegeven. ,,Als speler niet en als trainer eigenlijk ook niet. Kritiek is er altijd en druk ook. Of de huidige situatie mij zorgen baart? Natuurlijk. Maar het enige dat wij kunnen doen is keihard werken en zorgen dat het vertrouwen terugkeert.’’