Daniëlle van de Donk.
Volledig scherm
Daniëlle van de Donk. © BSR Agency

Van de Donk probeerde Van Lunteren over te halen om door te gaan: ‘Onze beste speelster op het WK’

VideoSarina Wiegman legt tijdens het oefentoernooi Tournoi de France vooral de nadruk op het verdedigingsspel van Oranje. Zo experimenteerde de bondscoach van de Nederlandse voetbalsters in de wedstrijd tegen Brazilië (0-0) met aanvalster Lineth Beerensteyn als rechtsback, omdat de vaste rechtsachter Desiree van Lunteren afscheid nam van Oranje. 

Daniëlle van de Donk bekende dat ze nog heeft geprobeerd Van Lunteren op andere gedachten te brengen, maar tevergeefs. ,,Ik vond Desiree de beste speelster op het WK bij ons. Er is geen andere speelster die daar zoveel indruk op me heeft gemaakt. Ik ga haar heel erg missen, want ik heb altijd fijn met haar samengespeeld", aldus Van de Donk, die wel tevreden was met het optreden van stand-in Beerensteyn. ,,Er zaten nog wel wat beginnersfoutjes in, maar ze heeft het goed gedaan. Ik heb ooit zelf ook als rechtsback gespeeld, maar dat is héél lang geleden.”

Daniëlle van de Donk.
Volledig scherm
Daniëlle van de Donk. © BSR Agency

Van de Donk (28) werd zelf na een uur gewisseld tegen Brazilië. De speelster van Arsenal speelt volgend weekend alweer een wedstrijd in de FA Women's Cup en maakte kort voor vertrek naar Frankrijk nog haar opwachting in de finale van de FA WSL Cup, waarin Chelsea de tegenstander was. Die ging in de blessuretijd met 2-1 verloren.
,,Die was echt heel erg pijnlijk, omdat we de veel betere ploeg waren. Ik was dus wel even blij om weg te kunnen bij de club en me weer tussen Nederlanders te kunnen begeven. Dat is soms ook weleens lekker", zei Van de Donk, die nog niet al te veel bezig is met de Olympische Spelen. ,,Natuurlijk gaat het er tussen de wedstrijden weleens over, maar het is voor mij nu vooral een kwestie van fit blijven. Tot die tijd hebben we nog een hoop voor te spelen met Arsenal. We hopen ons opnieuw te plaatsen voor de Champions League." Binnenkort is Paris Saint-Germain de tegenstander in de kwartfinales van dat toernooi.

Formatie

Hoewel het Tournoi de France dus in het teken staat van experimenteren, verwacht Van de Donk niet dat zij het op een andere positie moet gaan proberen. Vooral achterin worden er dingen geprobeerd. ,,Ik vind dat we in topwedstrijden te vaak makkelijk worden uitgespeeld in de een-op-een", concludeerde Wiegman.
,,Ik zou graag zien dat we de tegenstanders een bepaalde kant op duwen, vastzetten en dan de bal veroveren. De formatie wijzigen, door bijvoorbeeld 5-3-2 te spelen, zie ik met deze ploeg niet zitten."

Oranje sluit het toernooi dinsdag af met een wedstrijd tegen gastland Frankrijk, dat eerder Canada met 1-0 versloeg. Wiegman: ,,Verder is het een kwestie van trainen, spelen en evalueren. Het is een lekkere week, al zou ik mijn team liever wat langer bij elkaar hebben.

  1. ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’
    Video

    ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’

    Welke spelers moeten volgend seizoen onder Roger Schmidt in de gaten worden gehouden? PSV-watcher Maarten Wijffels van AD Sportwereld denkt dat niemand nu nog is afgeschreven. ,,Hij zal straks in de voorbereiding beginnen en kijken wat hij aan boord heeft. PSV is afgelopen seizoen vierde geworden. Dat betekent dat het niet overhield met de kwaliteit. Om nu te zeggen dat er ineens een kant en klare kampioen staat, dat lijkt me wat overdreven.”