Van de Donk schiet uit slof bij monsterzege Oranje Leeuwinnen

videoDe Oranje Leeuwinnen hebben hun voorlaatste oefenstage in aanloop naar het WK van deze zomer in stijl afgesloten. Chili, de nummer 38 van de wereld, werd voor rust al opgerold en verloor uiteindelijk met 7-0. Daniëlle van de Donk maakte liefst vier goals.

Door Tim Reedijk

De Leeuwinnen leven in spanning toe naar woensdag, als bondscoach Sarina Wiegman haar definitieve WK-selectie bekendmaakt. Niet dat er grote verrassingen worden verwacht, maar toch. Na een ietwat moeizaam begin van de WK-voorbereidingen heeft de ploeg van Wiegman deze oefenstage volop vertrouwen getankt. Vrijdag werd in de Gelredome Mexico, dat zich niet kwalificeerde voor het WK in Frankrijk, ook al opzijgezet met 2-0.

Volledig scherm
Daniëlle van de Donk (l) viert de derde goal van Oranje met Lieke Martens. © Getty Images

Chili kwalificeerde zich wél voor het eindtoernooi en een succesvol gokje op de wereldtitel voor de Chileensen zal een astronomisch bedrag opleveren. Op basis van het duel met Oranje is de kans minimaal dat Chili ook maar enigszins een rol van betekenis kan spelen. 

De Leeuwinnen leken namelijk in de eerste helft al op weg naar minimaal een evenaring van de grootste zege ooit (12-0 en 13-1). Het stond in de pauze 6-0; Daniëlle van de Donk had na 28 minuten al een hattrick op haar naam. De andere treffers van de gretige Oranje-vrouwen kwamen op naam van Lieke Martens, Vivianne Miedema en Shanice van de Sanden. Voor Miedema was het haar 57ste in het shirt van het Nederlands elftal, waarmee ze all time-topscorer Manon Melis op twee goals is genaderd.

Maar Oranje toonde genade en schroefde het tempo in het tweede bedrijf flink terug. Van de Donk bekroonde haar indrukwekkende optreden vlak voor tijd met haar vierde goal, die een 7-0 eindstand opleverde. Eind mei komt de definitieve selectie bij elkaar voor een laatste trainingskamp in Zeist met een uitzwaaiwedstrijd op zaterdag 1 juni. Na de oorwassing tegen de Chileensen raakt Oranje langzaamaan in de WK-sferen, zoveel is duidelijk.

Volledig scherm
Van de Donk opent de score in Alkmaar. © Getty Images
Volledig scherm
Danielle van de Donk maakt vlak voor tijd met het hoofd haar vierde goal voor Nederland. © Getty Images