Beeld uit de eerdere ontmoeting tussen Ajax en FC Utrecht dit seizoen. Ajax won afgetekend met 4-0 in de Johan Cruijff Arena.
Volledig scherm
Beeld uit de eerdere ontmoeting tussen Ajax en FC Utrecht dit seizoen. Ajax won afgetekend met 4-0 in de Johan Cruijff Arena. © BSR Agency

Van den Brom: ‘Niet als een kip zonder kop gaan rennen en vliegen’

FC Utrecht wacht een, letterlijk en figuurlijk, stormachtig weekendje met de kraker tegen Ajax. Noem het revanchegevoelens, na de oorwassing eerder dit seizoen in Amsterdam. ,,We hebben ons daar misschien wel een beetje laten afbluffen.”

Met gelatenheid onderging Willem Janssen in november in de Johan Cruijff Arena zijn interviewrondje. Een rondootje, noemde hij het, de 4-0 nederlaag. Het mediateam van Ajax monteerde naderhand een bijna vernederend filmpje in elkaar, kant en klaar met geluiden van een potje pingpong eronder. Te zien is hoe Daley Blind, Hakim Ziyech en Quincy Promes de bal achteloos rondspelen zonder enige druk van de bezoekers.

FC Utrecht zal met dat trio in elk geval niet te maken krijgen. Promes en Ziyech zijn geblesseerd, Blind keert voor het eerst sinds zijn hartspierontsteking terug in de wedstrijdselectie. De blessuregolf en de mindere resultaten bij Ajax versterken de gevoelens bij FC Utrecht dat een resultaat mogelijk is. ,,Zij waren verschrikkelijk goed die dag”, zegt Mark van der Maarel over de eerdere ontmoeting in Amsterdam. De clubicoon was deze week twee dagen ziek, maar is beschikbaar voor zondag. ,,Tegelijkertijd hebben wij ons daar misschien wel een beetje laten afbluffen. Dat mag zondag niet gebeuren. De situatie is nu anders. Zij staan er met andere poppetjes, al denk ik dat ze alsnog heel veel kwaliteit hebben.”

,,Bij die 4-0 was Ajax écht goed. Dat vind ik nu minder. Dat vinden ze zelf ook, dat lees ik overal”, vult Utrecht-trainer John van den Brom aan, in het verleden zelf speler van Ajax. Hij mist zelf nog Joris van Overeem, Adrián Dalmau en Mitchell van Rooijen, naast Willem Janssen en Maarten Paes die langer uit de running zijn.

Beladen

Van den Brom kijkt uit naar zijn eerste thuiswedstrijd tegen de Amsterdammers als trainer in de Domstad. ,,Dit wordt mijn eerste FC Utrecht – Ajax thuis. Uit het verleden weet ik wel dat het altijd beladen wedstrijden zijn, die wel diep zitten. Soms verrast het me wel dat spelers zich wat anders gedragen richting zo’n wedstrijd. Dat merk je, dat voel je. Waarom is dat? Omdat het Ajax is? Maar waarom ben je dan anders? Ik kan me erover verbazen. Ik vind namelijk dat je dat altijd moet hebben als speler.”

Wél kijkt Van den Brom uit naar een volle Galgenwaard, wat ook weer extra dimensie geeft. ,,Dat is mooi, dat vooropgesteld. Ik kijk er wel naar uit om het van de andere kant mee te maken. We moeten niet als een kip zonder kop gaan rennen en vliegen. We moeten bij ons idee en plan blijven hoe we Ajax willen bestrijden. Wat dat betreft hebben we een goed voorbeeld gehad bij FC Groningen – Ajax (2-1, red.), dat was ook een gekkenhuis.”

Bekijk hier Voetbal op Vrijdag met de voorbeschouwing op het eredivisieweekeinde:

  1. ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’
    Video

    ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’

    Welke spelers moeten volgend seizoen onder Roger Schmidt in de gaten worden gehouden? PSV-watcher Maarten Wijffels van AD Sportwereld denkt dat niemand nu nog is afgeschreven. ,,Hij zal straks in de voorbereiding beginnen en kijken wat hij aan boord heeft. PSV is afgelopen seizoen vierde geworden. Dat betekent dat het niet overhield met de kwaliteit. Om nu te zeggen dat er ineens een kant en klare kampioen staat, dat lijkt me wat overdreven.”