Volledig scherm
John van den Brom. © Soccrates Images

Van den Brom tekent voor drie jaar bij FC Utrecht

John van den Brom is zoals verwacht de nieuwe coach van FC Utrecht. De 52-jarige oefenmeester uit Amersfoort heeft zich voor drie jaar verbonden aan de club Utrecht.

Met FC Utrecht is Van den Brom, die bij AZ op dit moment de langstzittende trainer van de eredivisie, alweer toe aan zijn vierde eredivisieclub. Bij AGOVV maakte hij ooit zijn entree in het betaalde voetbal als trainer. In Apeldoorn stond hij aan de basis van de carrières van latere topvoetballers als Dries Mertens en Nacer Chadli. 

De overgang van Van den Brom naar FC Utrecht lijkt in alles een logische. Hij heeft bij AZ inmiddels zo goed als alles bereikt wat hij kon bereiken, al zal hij er veel voor over hebben om het seizoen met een prijs af te sluiten. Dat lukte hem nog niet, ondanks het bereiken van twee achtereenvolgende bekerfinales. Met AZ behaalde hij wel drie keer een Europees tickets. Iets wat hem bij ADO Den Haag en Vitesse ook lukte. Het zal ook zijn missie worden bij FC Utrecht in de komende jaren.

Poll

John van den Brom naar FC Utrecht: match made in heaven?

  • Ja! (72%)
  • Nee! (28%)
2413 stemmen

Landskampioen

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Prijzen won hij wel bij de grootste Belgische club Anderlecht. In Brussel werd hij één keer landskampioen. Van den Brom kenmerkte zich bij AZ als een trainer die goed met talenten om kan gaan. Ook al iets waarom hij voor FC Utrecht direct een aantrekkelijke kandidaat was. Hij stuwde bovendien Vincent Janssen, Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst naar grote hoogten, iets wat AZ reusachtige transfersommen opleverden.

Meer dan in zijn eerste seizoenen als AZ-trainer, liet hij veel trainingen over aan zijn assistent Arne Slot, die hem in Alkmaar dan ook opvolgt na dit seizoen. Critici zien vooral Slot als het tactische meesterbrein van de technische staf en niet Van den Brom. De nieuwe trainer van FC Utrecht benadrukt in alle gevallen de goede samenwerking van de gehele technische staf.

Het was Van den Brom veel aan gelegen om lang bij AZ te blijven. Voor zijn periode in Alkmaar had hij nog het imago een clubhopper te zijn. Zowel bij ADO als Vitesse vertrok hij voortijdig. Bij Anderlecht werd hij ontslagen. 

Potentie en geloof

Van den Brom is verheugd met zijn komende uitdaging. ,,De voorbije periode heb ik uitvoerig met de club gesproken. Die gesprekken hebben ervoor gezorgd dat ik een helder beeld heb van de huidige stand van zaken en de ambities. Ik zie FC Utrecht als een club met enorm veel potentie en geloof in de visie zoals die door de club de voorbije jaren is neergezet en uitgedragen. Ik zie kansen om met FC Utrecht volgende stappen te maken en vind dat er een goede selectie staat, met daarin veel spelers met langdurige contracten. Dat vormt een goede, stabiele basis om in te stappen. Ik kijk ernaar uit samen met de club de ambities te realiseren en samen successen te hebben,” zo zei Van den Brom.

Technisch directeur Jordy Zuidam van FC Utrecht is erg in zijn nopjes: ,,In de persoon van John halen we een winnaar in huis, met ervaring in binnen- en buitenland. Iemand die overal waar hij heeft gewerkt als oefenmeester voor sportieve successen heeft gezorgd met een aanvallende speelwijze. John is erg ambitieus en omarmt de langetermijnvisie van FC Utrecht. Hij heeft bewezen naast teams ook individuele spelers te kunnen ontwikkelen en verbeteren,” aldus Zuidam.

FC Utrecht on Twitter

✍️ Met ingang van seizoen 2019/2020 is John van den Brom de trainer/coach van #fcutrecht. Lees meer over de aanstaande komst van de Amersfoorter 👇 https://t.co/9zR8tmmx7w