Volledig scherm
© anp

Van Gaal geeft zijn plannen prijs in De Kuip

Met een openbare training besloot de voorselectie van het Nederlands elftal vrijdag de voorbereiding op de vriendschappelijke interland tegen Ghana. Zo'n 5000 toeschouwers genoten in De Kuip van de oefenstof van Louis van Gaal. De bondscoach deed geen moeite om zijn plannen voor het duel met de Afrikaanse tegenstander te verbergen.

Van Gaal grijpt de voorlaatste oefeninterland in de aanloop naar de mondiale eindronde in Brazilië aan om nog een keer met het nieuwe systeem met vijf verdedigers en opkomende backs te experimenteren. Afgaande op de training bestaat de defensie van Oranje voor het duel met Ghana uit Jasper Cillessen, Daryl Janmaat, Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daley Blind. Nigel de Jong en Jonathan de Guzman zijn de beoogde controlerende middenvelders. Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie moeten zich vooral met aanvallen bezighouden.

Blind keerde terug naar de positie links in de defensie, die twee weken geleden tegen Ecuador nog door Terence Kongolo werd ingevuld. Het talent van Feyenoord maakte een matige indruk in de Arena en werd in de rust vervangen door Patrick van Aanholt. Kongolo had ook tijdens het trainingskamp van Oranje in Portugal soms moeite met het niveau. Hij kan best wel eens bij de zes spelers horen die Van Gaal zaterdag teleur gaat stellen.

De bondscoach maakt zijn definitieve selectie voor het WK in de ochtenduren aan zijn spelers bekend. Jean-Paul Boëtius, Quincy Promes, Tonny Vilhena en Karim Rekik maken nog steeds deel uit van het voorlopige keurkorps van Van Gaal voor het WK. Zij ontbraken echter ook vrijdag in De Kuip omdat ze zich met Jong Oranje op het duel van 3 juni met Jong Luxemburg moeten richten. De kans lijkt groot dat ze na dat EK-kwalificatieduel op vakantie mogen.

Van Gaal zal ook nog een doelman van zijn lijst moeten verwijderen. Behalve Cillessen heeft hij nu nog de beschikking over Michel Vorm, Tim Krul en Jeroen Zoet.