Volledig scherm
© anp

Van Ginkel krijgt na nachtmerrie weer sprankje hoop

Toen het noodlot op 24 september vorig jaar toesloeg bij Marco van Ginkel, veranderde zijn droom van deelname aan het WK in Brazilië in één klap in een nachtmerrie.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Een scheur in de voorste kruisband van zijn rechterknie, iets waar normaal gesproken zo'n 9 maanden hersteltijd voor staat, leek op voorhand al een einde te maken aan zijn kansen in Oranje. De revalidatie ging echter veel sneller dan verwacht en zowaar stond de middenvelder van Chelsea donderdag, ruim een maand voor de start van het WK, weer in een oranje outfit op het trainingsveld.

Van Ginkel is deze week in Hoenderloo in meerdere opzichten het opvallendste gezicht in de trainingsgroep van bondscoach Louis van Gaal. Als enige uit de selectie van 20 man verdient hij zijn geld in het buitenland, bij Chelsea. De andere 19 spelers komen allemaal uit de Eredivisie. Eigenlijk zou Van Ginkel deze week nog in Londen verblijven om het seizoen met Chelsea af te sluiten en zich vervolgens volgende week in Doorwerth te melden bij Jong Oranje. Tot zijn eigen verrassing kreeg de middenvelder woensdagmiddag echter een telefoontje uit Hoenderloo.

Aangezien PSV-spits Jürgen Locadia met liesproblemen binnenkwam en bondscoach Louis van Gaal alleen fitte spelers aan het werk wil zien, liet hij Van Ginkel vanuit Londen naar Hoenderloo komen. Zodoende mag de dynamische middenvelder, vorig jaar nog een van de uitblinkers bij Jong Oranje op het jeugd-EK in Israël, weer een sprankje hoop koesteren op het WK. Wie weet kan Van Ginkel, ondanks een gebrek aan ritme, de bondscoach tijdens de trainingsstage overtuigen dat hij van toegevoegde waarde is.

De Gelderlander maakte eind maart zijn rentree bij de beloften van Chelsea en zat de laatste weken weer regelmatig op de bank bij het eerste, onder meer tijdens het tweeluik met Atlético Madrid in de halve finale van de Champions League. Van Ginkel lijkt wel een beetje op Kevin Strootman, de middenvelder van AS Roma die in maart eveneens een zware knieblessure opliep en daardoor zijn WK-droom in duigen zag vallen. Net als Strootman beschikt Van Ginkel over loopvermogen, dynamiek en fysieke kracht.

De wereld van Van Ginkel stortte op 24 september even in, maar vandaag op het veld in Hoenderloo zal zijn hoop op het WK ongetwijfeld weer een beetje aangewakkerd zijn.