Volledig scherm
Robin van Persie viert zijn doelpunt tegen Heracles samen met Giovanni van Bronckhorst. © Dennis Wielders

'Van Persie bliksemafleider? Daarom hebben we hem gehaald'

Van BronckhorstDie gewonnen bekerwedstrijd tegen PSV, het feit dat het die avond in januari alles of niets was voor Feyenoord. Het toverde het allerbeste in de Rotterdammers in de Kuip naar boven. Een flitsende start, een snelle openingsgoal en het mes tussen de tanden in de rest van de boeiende ontmoeting. Het was in 2018 eigenlijk de enige keer dat Feyenoord met een volledig tevreden gevoel de kleedkamer instapte.

Door Mikos Gouka

Volledig scherm
© ANP

Verder was het in dit kalenderjaar niet om over naar huis te schrijven wat de regerend landskampioen liet zien. Met nederlagen tegen Ajax, VVV en Vitesse. Maar ook met een wedstrijd tegen Heracles waar de bescheiden ploeg uit Almelo in de Kuip zomaar had kunnen winnen.

,,Ik hoefde weinig te doen", zei Van Bronckhorst over het veelbesproken incident tussen Sven van Beek en Steven Berghuis. ,,De jongens hebben het uitgesproken met elkaar. Niets meer aan de hand."

Dat laatste zou Van Bronckhorst zo graag zeggen over het voetballen van zijn ploeg. Waarom komt Feyenoord dit seizoen maar niet los? Voor de winterstop ging het dan over de extra inspanningen in de Champions League, over aankopen die weliswaar veel geld hadden gekost maar die moesten wennen aan Feyenoord en over blessureleed. In 2018 was Feyenoord echter helemaal compleet, waren er geen Europese beslommeringen meer en wandelde ook de topscorer aller tijden van Oranje de kleedkamer nog eens binnen. Robin van Persie zou Feyenoord bij de hand gaan nemen. Zijn treffer tegen Heracles was een voorbeeld van waarom Van Bronckhorst zo vaak bij technisch directeur Martin van Geel aanklopte om te vragen of de routinier al binnen was gehengeld.

Volledig scherm
© VI Images / Tom Bode Multimedia

Van Bronckhorst keek vrijdag voor het duel met PSV zelfs al een beetje over de topper heen. Iets dat hij normaliter verafschuwt. Maar Willem II thuis woensdag is de wedstrijd die het seizoen nog een klein beetje kan redden. ,,Ik kijk nu vooral naar twijfelgevallen", zei hij. ,,Met bepaalde spelers wil ik geen risico nemen. Dat doe ik normaal ook niet hoor. Maar woensdag is heel erg belangrijk."

In de Kuip weten ze dat een vierde nederlaag in een topwedstrijd pijn zal doen. Tweemaal onderuit tegen Ajax, uit bij PSV zonder punten. Maar om de meubelen te redden draait het om de beker. Van Bronckhorst haalde zijn schouders op vrijdag. De NOS stelde dat Robin van Persie de ideale bliksemafleider is. Het gaat tegenwoordig vooral over de routinier terwijl het vertoonde spel van Feyenoord wel heel erg matig is. ,,Daarom hebben we hem ook gehaald", zei Van Bronckhorst. En iedereen moest lachen.

Van Persie is er waarschijnlijk niet bij vanmiddag. Hij zit op de bank. Woensdag is belangrijker. Dat is in overleg gebeurd. Naast hem op de bank zitten waarschijnlijk Renato Tapia en Sofyan Amrabat, spelers die dromen van het WK. ,,Dat is lastig, dit is de fase waarin jongens zich bij hun bondscoach in een selectie kunnen spelen", zegt Van Bronckhorst. ,,Of ze onrustig worden? Er kan zo weer een kans komen, dat moet in hun hoofd zitten. Bij Amrabat vind ik dat het blok El Ahmadi en Vilhena gewoon goed staat. Maar kijk naar St. Juste die wegvalt en Nieuwkoop die dus zijn kans krijgt. Alles kan in een paar dagen anders zijn."

Zoals twee ontmoetingen in vier dagen ook bepalend zullen zijn. PSV thuis en Willem II thuis. ,,De week van de waarheid, dat brengt spanning met zich mee", zegt Van Bronckhorst. ,,Mijn spelers weten dat het nu moet gebeuren."