Volledig scherm
© anp

Van Persie over test tegen Frankrijk: 'We weten niet waar we nu staan'

Over honderd dagen begint het WK in Brazilië. Begin erover en liefhebber Robin van Persie kan niet wachten. De 30-jarige aanvoerder van Oranje is eindelijk verlost van een serie fysieke ongemakken. Bovendien weet hij voor het eerst al maanden voor het toernooi dat hij de onomstreden aanvalsleider is.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Robin van Persie wisselt in Huis ter Duin in Noordwijk de lachsalvo's en de strenge blikken razendsnel af. Vraag de topscorer aller tijden van Oranje met 41 doelpunten achter zijn naam naar de benauwde positie van Manchester United in de Premier League en hij kapt de vraag razendsnel af.

Hetzelfde scenario voltrekt zich als er wordt gevraagd naar de vele wisselingen binnen de selectie van Oranje en het feit dat nog altijd niet vaststaat wie er nou wel of niet zeker zijn van een ticket begin juni naar Rio de Janeiro.

'Dat zijn allemaal vragen voor de bondscoach',  zo wimpelt Van Persie die discussie vakkundig af. En over de worsteling van Manchester United in de Premier League (de club staat momenteel slechts zevende) of de recente 2-0 nederlaag in Griekenland voor de Champions League tegen Olympiakos Piraeus praat hij ook niet.

; We zijn bij Oranje hier, laten we het daar over hebben', zegt Van Persie. Goed dan. Oranje. Het Nederlandse volk gaat langzamerhand aftellen. Nog heel even en de straten zijn weer versierd en de reclameattributen worden prominent uitgestald in de supermarkten.

'Ik heb begrepen dat het Stade de France woensdag helemaal uitverkocht zal zijn', zegt Van Persie over het duel met Frankrijk morgen. 'Dat betekent toch tachtigduizend toeschouwers. Frankrijk heeft weer een sterke ploeg, ik heb toevallig wat wedstrijden van dat elftal gezien.'

Voor veel ploeggenoten is de ontmoeting met de formatie van Didier Deschamps misschien wel de laatste mogelijkheid om bondscoach Louis van Gaal nog te overtuigen. Van Persie weet natuurlijk al geruime tijd dat hij in Brazilië met Kevin Strootman en Arjen Robben de ruggengraat van Oranje vormt.

De laatste benadrukte onlangs nog dat het Nederlands elftal bescheiden zal moeten blijven in aanloop naar het toernooi. 'Daar heeft Arjen gelijk in', zegt Van Persie. 'Er is geen enkele reden om te veel zelfvertrouwen te hebben. In Nederland zijn de verwachtingen altijd enorm. Al sinds de jaren zeventig, die periode is eigenlijk de standaard geworden. Op die prestaties moeten wij trots zijn. Nee, het moet niet voelen als druk.'

Die oproep tot bescheidenheid mag vooral niet worden uitgelegd als het bij voorbaat opgeven. Oranje heeft straks snode plannen, ook al zijn er op voorhand veel landen op te noemen die veel verder zouden moeten zijn dan het Nederlands elftal.

'Waar wij nu staan, is lastig te zeggen. Maar de ontwikkeling die spelers individueel doormaken, is mooi om te zien. Als je ziet hoe spelers er anderhalf jaar geleden voorstonden toen ze net bij Oranje kwamen en hoe ver ze nu zijn, dan is dat knap. Nee, daar plak ik geen namen op. Ik probeer de andere competities intensief te volgen. En dat is geen opgave, want een leuke voetbalwedstrijd op televisie is voor mij net zo mooi als een geweldige film. Ik lees ook interviews met spelers, gewoon om te weten hoe die gasten er voor staan.'

Zo weet Van Persie precies hoe de debutanten Davy Klaassen, Quincy Promes, Jean-Paul Boëtius en Karim Rekik zich de laatste maanden presenteerden in de eredivisie of in de Europese toernooien. 'Om een voorbeeld te noemen, ik zag Davy Klaassen met Ajax aan het werk tegen Barcelona. Hij ging in de laatste minuten naar de hoek van het veld om tijd te rekken. Maar dat was niet alleen om tijdwinst boeken, dat zag er echt heel goed uit. Ik dacht toen wel al 'dat je zo'n keuze maakt op dat niveau, dat is heel knap'. Op dat talent moeten we trots zijn. Maar ook kritisch blijven, want dat maakt ons juist sterk.'