Volledig scherm
Michal Sadílek na zijn goal voor PSV tegen AZ. © Joep Leenen

Vechtjas Sadílek houdt bij PSV ‘de voetjes’ op de grond

Michal Sadílek kwam op zijn veertiende voor een stage binnen bij PSV en wist het zeker. ,,Dit is een club waar ik heel lang wil spelen, dacht ik toen al”, zegt hij in het spelershotel van PSV in Doha. ,,Ik was bij meerdere clubs op stage geweest, maar het voelde voor mij als de perfecte stap. Hier kon ik me op de goede manier ontwikkelen.”

PSV huist in een driehonderd meter hoge toren in Qatar, waar de jonge Tsjech zich nog altijd in de wang knijpt. Niet vanwege de pracht en praal die niet ver weg is, maar omdat hij de stap naar het eerste elftal van PSV langzaam maar zeker lijkt te zetten. Trainer Mark van Bommel heeft veel vertrouwen in hem, zo lijkt het. En zo lijkt het niet alleen, afgaand op de woorden van de coach is dat ook zo.

,,Het is mooi dat iemand die zoveel heeft meegemaakt in het voetbal je dat vertrouwen geeft. Dat maakt mij heel sterk en ik geef alles voor de trainer en het team. Het gaat nu snel inderdaad en ik geniet er ook van, maar het belangrijkste blijft om elke wedstrijd goed te spelen. Waar dat ook is. Of het nu bij Jong PSV of PSV is, ik wil er altijd staan voor het team.”

Vechtjas

Quote

Ik ben blij dat ik mijn familie gelukkig kan maken.

Michal Sadílek

Buiten het veld oogt Sadílek bescheiden, maar wel monter. Tussen de krijtlijnen verandert de 19-jarige middenvelder in een vechtjas. ,,Als het moet wel”, zegt hij met een lach. ,,Toen ik jong was, hield ik me veel meer met het spel aan de bal bezig. Ik was een soort spelmaker in het team waarvan mijn opa de coach was. Samen met mijn broer en Ales Mateju, een verdediger, ben ik vijf jaar geleden naar PSV gekomen om stage te lopen. Vanaf dat moment is het allemaal snel gegaan. Mijn eerste contract was al een droom, daarna ben ik via de jeugdopleiding en Jong PSV nu hier aanbeland. Dat ik in de zomer al meeging op trainingskamp was voor mij een grote verrassing. Nu had ik het een beetje zien aankomen”, zegt hij na zijn eerste eredivisiegoal. Tegen AZ scoorde hij wonderbaarlijk, met een voetbeweging die de hele wereld over zou zijn gegaan als hij al een enorm bekende speler was. ,,Misschien zat er een beetje geluk bij”, geeft hij nu aan. ,,Zoiets doe je op intuïtie en nu viel het goed.”

Sadílek vierde kerst en oud en nieuw in Tsjechië en merkte daar dat zijn Champions League-minuten voor PSV (tegen Internazionale) in de smaak vielen. ,,Met Viktoria Plzen is er meestal maar een club die op het hoogste niveau in Europa speelt. Als je dan als jonge speler bij een grote club als PSV je debuut mag maken, voel je dat de mensen daar trots op je zijn. Ik ben blij dat ik mijn familie op die manier gelukkig kan maken. Mijn doel is om hier nog heel lang te spelen en in de toekomst nog veel belangrijker voor PSV te worden. Ik sta pas aan het begin van mijn carrière en hou de voetjes op de grond. Dat ik nu een goal heb gemaakt is leuk, maar kijk eens wat al die andere spelers bij PSV al gepresteerd hebben. Ik zit nog in de fase dat ik heel goed naar hun luister en mezelf enorm kan verbeteren.”

Volledig scherm
Michal Sadílek. © ANP Pro Shots