Een spandoek tijdens het beladen duel tussen Go Ahead Eagles en De Graafschap
Volledig scherm
Een spandoek tijdens het beladen duel tussen Go Ahead Eagles en De Graafschap © BSR Agency

Veel clubs in eredivisie en KKD vragen WW-uitkering aan

UpdateNu de coronamaatregelen zijn aangescherpt en met een week zijn opgeschort wordt er op korte termijn veel gevraagd van alle 34 getroffen betaald voetbal organisaties. Spelers, net als mensen in de back-office, hebben (tijdelijk) geen werk meer nu selecties niet meer trainen. 

Ook voor spelers van GA Eagles - waar vrijdag al de volledige jeugdopleiding werd stilgelegd tot begin april - wordt er door de Deventer clubleiding werktijdverkorting en een tijdelijke werkloosheidsuitkering aangevraagd. Later vandaag volgden ook RKC Waalwijk, FC Den Bosch, Willem II, Vitesse en De Graafschap het Deventer voorbeeld.

,,Wij gaan een beroep doen op de overheid’’ zegt directeur Jan Willem van Dop tegen De Stentor. ,,Zoals er wel meer zaken zijn die opgelost moeten worden voor de spelers. Denk alleen al aan onze buitenlandse jongens. Mogen die wettelijk gezien wel terug naar hun eigen land? Ze hebben drie weken geen training bij ons nu. Het zijn allemaal aspecten waarop we op korte termijn antwoord moeten zien te vinden. Dan kijken we verder, maar we laten ons nu niet gek maken.’’

Van Dop vreest ook dat het einde van de competitie niet haalbaar is: ,,Als we over drie weken verder kunnen voetballen, is het einde nog haalbaar. Dan moeten we de competitie misschien wat inkorten en de play-offs wellicht wegstrepen.” Het voetbalseizoen is niet van elastiek, weet Van Dop. ,,Vergeet niet dat op 1 juli ook alle arbeidscontracten aflopen.’’

Den Bosch

FC Den Bosch is ook begonnen met het aanvragen van tijdelijke werkloosheidsuitkeringen voor de spelers en leden van de technische staf. Volgens woordvoerster Ester Bal gebeurt dat omdat de spelers ‘volledig teruggegaan zijn naar nul’, nu de hele club op slot gegaan is.

Net als bij andere voetbalclubs wordt er bij FC Den Bosch tot 6 april niet getraind en zijn er ook geen andere activiteiten. De club volgt daarmee de richtlijnen van de KNVB in de strijd tegen een verdere opmars van het coronavirus.

Bal verwacht dat veel meer betaald voetbalclubs deze stap zullen zetten.

De spelers van FC Den Bosch volgen de komende drie weken thuis een individueel trainingsprogramma, dat zij meegekregen hebben van de medische staf en fysiotherapeut, om hun conditie op peil te houden. ,,Daarnaast hebben wij aan de spelers gevraagd om regelmatig via social media aan de supporters te laten zien hoe zij deze dagen doorkomen”, zegt Bal.

Willem II

Ook Willem II en RKC Waalwijk volgden het voorbeeld van Go Ahead Eagles en FC Den Bosch. Dat vertelden de algemeen directeuren Martin van Geel en Frank van Mosselveld vanmiddag. Met een dergelijk verzoek proberen de beide clubs de gevolgen op te vangen nu ze minimaal al drie weken zonder inkomsten zitten. Als later de competitie ook nog eens met wedstrijden zonder publiek uitgespeeld zou worden, is de schadepost groot. RKC zou thuis nog Willem II en Feyenoord ontvangen. Willem II heeft nog onder meer een thuisduel met Ajax tegemoet.

RKC Waalwijk heeft de horeca in eigen beheer. Dat ligt nu helemaal stil. Ook personeel dat betrokken is bij de ticketverkoop en de businessfaciliteiten kan geen werkzaamheden meer verrichten. Willem II heeft zijn horeca-activiteiten verpacht aan Bonheur, maar ook veel mensen in dienst die betrokken zijn bij de organisatie van de wedstrijden.