Volledig scherm
PREMIUM
Joël Veltman. © Pim Ras Fotografie

Veltman en de transformatie van lieverdje tot klootzak

Ajax - Feyenoord zal zondag een intense wedstrijd worden. Met duels op het randje én erover. Ajax-aanvoerder Joël Veltman (26) is inmiddels een specialist. Over zijn transformatie tot ‘klootzak’: ,,Als Chiellini het doet, staat iedereen op de banken.’’

Quote

Voor Joël Veltman is er tegenwoor­dig veel geoorloofd om wedstrij­den zoals de Klassieker over de streep te trekken

Door Daniël Dwarswaard

Vlak voor de clash tussen Ajax en Feyenoord gaan de gedachten bijna automatisch terug naar vorige maand, toen de Amsterdammers in de eigen Arena PSV versloegen (met 3-0). Na afloop ging het vooral over rechtsback Joël Veltman. Niet vanwege de winnende treffer of een splijtende pass. Nee, de aanvoerder van Ajax zoog, klierde, deelde uit, incasseerde, tackelde, speelde op het randje en soms daar overheen.

Toen de stofwolken de Arena waren uitgewaaid had Ajax gewonnen, stond Veltman nog gewoon op het veld en was zijn directe tegenstander Hirving Lozano, vaak de gevaarlijkste PSV’er, geen moment in de wedstrijd geweest. Tijdens de wedstrijd was Veltman trending topic op sociale media. Het overheersende geluid: wat had híj voor pilletje op, joh?