Volledig scherm

Verbijsterende afgang Feyenoord in Groningen

UpdateFC Groningen behaalde vandaag in de Euroborg de grootste overwinning tegen Feyenoord (6-0) in de clubhistorie. 'Toch hebben ze niet eens een fantastische wedstrijd gespeeld', was het koele commentaar van de verliezende trainer Ronald Koeman.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

De oud-international had de Rotterdamse afgang niet pijnlijker onder woorden kunnen brengen.

De middag begon nog wel zo feestelijk voor de Koeman-clan. In het bijzijn van vader Martin en broer Erwin werd in de Euroborg de Koemantribune officieel geopend, als dank voor de grote verdiensten van de familie Koeman voor FC Groningen.

De coach van Feyenoord bekeek daarna met stijgende verbazing en zeker ook met toenemende boosheid de openingsfase. Al na amper 18 minuten leidde FC Groningen met 3-0.

Nooit eerder in de eredivisie keek de Rotterdamse ploeg tegen zo'n grote achterstand aan na ruim een kwartier. De fraaie Groningse treffers kwamen op naam van Dusan Tadic, Maikel Kieftenbeld en Petter Andersson.

'We hebben een lesje in effectiviteit gehad', concludeerde Koeman, die geen zin had om 'zwartepieten' aan te wijzen in zijn stuurloze ploeg. 'We hebben als team ongelooflijk gefaald. Vooral in verdedigend opzicht hebben we verzaakt. Dat heeft FC Groningen genadeloos afgestraft.'

Met John Guidetti voor Gyon Fernandez en kort daarna Diego Biseswar voor Ruben Schaken trachtte Koeman zijn schutterende formatie van nieuwe impulsen te voorzien. Maar het was Leandro Bacuna die uit een voorzet van Lorenzo Burnet de laatste Rotterdamse hoop op een waardig resultaat aan diggelen schoot, 4-0.

In de 67ste minuut kwam Feyenoord ook nog met 10 man te staan wegens een rode kaart voor Dani Fernandez, die een slaande beweging had gemaakt naar Burnet. In de slotfase tilden Virgil van Dijk en Hyun-Jun Suk de stand naar 6-0.

Koeman, die donderdag met Feyenoord ook al met 2-1 verloor bij Go Ahead Eagles, vond dat zijn gekraakte ploeg nu karakter moet tonen. 'We moeten het goede gevoel zo snel mogelijk gezamenlijk terugkrijgen. Vorige week leidde de 1-1 bij Ajax nog tot veel positieve reacties. Het is dan onverklaarbaar dat de club binnen drie dagen weer diep in mineur zit. We zullen allemaal kerels moeten zijn om deze klap op te vangen.'

Bekijk hier de karakteristieken.

Hieronder het verslag van minuut tot minuut.

90+3. Afgelopen! 6-0 voor FC Groningen. Wat een enorm pak slaag voor Feyenoord. Verbijsterend hoe d eploeg die vorige week heerste in de Arena een week later voetballes krijgt van Go Ahead Eagles en FC Groningen.
90. 6-0 FC Groningen! Het wordt een beschamende afgang voor Feyenoord. Invaller Suk kopt helemaal vrij bij de tweede paal de zesde erin.
89. 5-0 FC Groningen! Verdediger Virgil van Dijk pegelt de bal van 25 meter in het doel. Waar Mulder mee bezig is, is een raadsel. De keeper gaat er bij zitten, terwijl de bal de hoek invliegt.
88. Guidetti knalt hoog over het doel van Groningen. Hoongelach van het publiek valt hem ten deel.
85. Gallery play van Groningen, dat tot plezier van het publiek de bal rond laat gaan.
84. Bacuna wordt onterecht teruggefloten voor buitenspel. Dit had een grote kans kunnen opleveren.
83. Invaller Holla met een afstandschot, dat Mulder met moeite onschadelijk maakt.
79. Hiariej krijgt terecht geel na een overtreding op Cabral. De Feyenoorder reageert zwaar geïrriteerd en moet door de scheidsrechter tot de orde geroepen worden. Uit de vrije trap kopt Vlaar voorlangs.
77. Mokotjo houdt de bal met de hak knap binnen en schenkt een kans aan Cabral, die een metertje naast mikt.
75. Bacuna ontsnapt aan Clasie, maar wacht te lang met afgeven, waardoor de Feyenoorder alsnog kan ingrijpen.
72. Mulder blundert door tegen Texeira aan te trappen. De bal gaat naast het doel. Vergelijkbare actie met Jelle ten Rouwelaar eerder dit weekend.
71. De Vrij gaat er nu toch af, de bobbel onder zijn oog is nog dikker geworden. Mokotjo komt erin.
67. Rood Feyenoord! Dani Fernandez moet eraf na een klapje in het gezicht van Burnet.
58. El Ahmadi en De Vrij botsen met de koppen tegen elkaar. Laatstgenoemde houdt er een flinke bobbel onder zijn oog aan over, maar kan doorspelen.
57. 4-0 FC Groningen! Prachtig doelpunt. Het laatste miniscule sprankje hoop van Feyenoord is vervlogen. Burnet haalt op links de achterlijn. Zijn halfhoge voorzet wordt door Bacuna spijkerhard in het doel geschoten. Martins Indi stond aan de verkeerde kant te dekken.
54. Guidetti duikt op voor het doel van Van Loo. Via d ekluts verdwijnt de bal naast.
50. Tweede wissel Feyenoord: Biseswar komt voor Schaken.
46. De tweede helft is begonnen met Guidetti. Hij valt in voor Guyon Fernandez.

***

45+1. Het is rust. Zonder geweldig te spelen legt Groningen Feyenoord op de pijnbank. Een week na het sterke optreden tegen Ajax vallen de Rotterdammers compleet door de mand.
45. Grote kans voor Tadic, maar zijn schot is te slap en wordt gevangen door Mulder.
43. Bakkal kan uithalen van een meter of twintig, maar schiet huizenhoog over.
38. Feyenoord oogt onmachtig in deze fase. Groningen wacht rustig af en zoekt af en toe een moment uit om gevaarlijk te counteren. 
23. Tadic mag van een kleine twintig meter een vrije trap nemen, maar schiet recht in de handen van Mulder.
20. Het is de eerste keer in de Eredivisiehistorie dat Feyenoord binnen 19 minuten tegen een 3-0 achterstand aankijkt.
18. 3-0 FC Groningen! Andersson volleert binnen na een voorzet van Hiariej. Elk schot op doel is raak tot nu toe. 'Tien, tien, tien!', scandeert het publiek in de Euroborg.
16. 2-0 FC Groningen! Kieftenbeld pikt de bal iets voorbij de middenlijn op, dribbelt er wat mee naar voren en haalt dan van 25 meter verwoestend uit. De bal vliegt in de linkerbenedenhoek.
14. Bacuna met een diagonaal schot op doel, dat stijlvol gepareerd wordt door Feyenoord-keeper Mulder.
9. Voor het eerst dreiging van Feyenoord. Een voorzet van Cabral bereikt Bakkal net niet.
3. Dit is de snelste tegengoal voor Feyenoord sinds 23 februari 2008, toen Everton ook in de eerste minuut scoorde. Feyenoord speelde uiteindelijk 3-3 gelijk in Almelo.
1. 1-0 FC Groningen! Er zijn vijftig seconden gespeeld als Dusan Tadic zijn ploeg op 1-0 zet. Dani Fernandez blijft maar achteruitlopen en geeft de linksbuiten van Groningen zo de gelegenheid om raak te schieten.
1. Feyenoord heeft afgetrapt, de wedstrijd is begonnen.

FC Groningen: Van Loo - Hiariej, Van Dijk, Ivens, Burnet - Kieftenbeld, Sparv - Bacuna, Andersson, Tadic - Texeira.
Feyenoord: Mulder - D. Fernandez, De Vrij, Vlaar, Martins Indi - El Ahmadi, Clasie, Bakkal - Cabral, G. Fernandez en Schaken.

  1. Matthijs de Ligt: Ik zag het niet aankomen dat ik wissel zou staan
    Samenvatting

    Matthijs de Ligt: Ik zag het niet aankomen dat ik wissel zou staan

    Zijn ploeggenoot Paulo Dybala stormde woest richting spelersbus, na negentig minuten op de bank tegen Parma. De Argentijnse aanvaller deed geen enkele moeite zijn teleurstelling te verbergen, na bijna de hele tweede helft te hebben warmgelopen. Matthijs de Ligt nam wél de tijd voor de Nederlandse pers én de tientallen fans bij de spelersbus van Juventus, ondanks zijn teleurstelling over een reservebeurt van negentig minuten.