Volledig scherm
De ME en politie moesten in december 2011 in actie komen bij rellen na FC Utrecht - FC Twente. © anp

Verbod op alcohol dreigt bij FC Utrecht na rellen

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht onderzoekt of het zinvol is om bij risicowedstrijden van FC Utrecht een alcoholverbod rond het stadion op te leggen. Dat doet hij na vragen van verschillende gemeenteraadsleden. Amateurclubs in de buurt vrezen een flinke daling van hun kantineomzet.

Volledig scherm
Aleid Wolfsen. © anp

Wolfsen deelt de bezorgdheid van verschillende partijen in de Utrechtse gemeenteraad over drankgebruik voor wedstrijden van FC Utrecht. Utrechtsupporters drinken zich volop in en gebruiken drugs in de buurt van het stadion.

Supporters gaan daarvoor naar cafés in de buurt, maar ook bij amateurvoetbalclubs rondom de Galgenwaard, het stadion van FC Utrecht, wordt flink ingedronken. Amateurvereniging als Sterrenwijk, ODIN, Domstad Majella en Kampong krijgen zo'n anderhalf uur voor de zondagse thuiswedstrijden honderden supporters over de vloer die er goedkoop bier drinken.

De vragen van raadsleden om een alcoholverbod in te stellen, werden gisteren gesteld tijdens een vergadering waar het evaluatierapport van de rellen tijdens FC Utrecht - FC Twente werd besproken. Tijdens en na die wedstrijd eind 2011 zochten tientallen supporters in het stadion de confrontatie met veiligheidsmensen en vochten op straat met ME en politie.

Agenten stonden bijna anderhalf uur stenen 'op te vangen' van doorgedraaide supporters, de politie loste diverse waarschuwingsschoten en enkele agenten raakten gewond. 91 relschoppers werden met behulp van foto's op internet en in tv-programma's opgespoord, gearresteerd en veroordeeld.

Leefbaar Utrecht, CDA, ChristenUnie en coalitiepartij PvdA vroegen de burgemeester om te kijken of er weer strengere maatregelen moeten komen bij thuiswedstrijden, zoals een alcoholverbod.