Volledig scherm
© Privéfoto

Verdronken Sparta-talent (12) had geen zwemdiploma

De talentvolle jeugdspeler Ousmane Kone (12) van Sparta Rotterdam, die zaterdag bij een teamuitje om het leven kwam, had geen zwemdiploma. De 12-jarige Ousmane Kone verdronk in het waterpark Beldert Beach, waar zijn team het kampioenschap vierde.

Volledig scherm
Ousmane Kone kwam zaterdag om het leven tijdens een teamuitje van Sparta Onder 13. © Privéfoto
Quote

We kregen een melding dat een jongen werd vermist die niet beschikte over zwemdiplo­ma's. Toen was het meteen code rood

Patrick Janssen

Het overlijden van Kone is als een mokerslag aangekomen bij de voetbalclub. ,,Dit hakt er verschrikkelijk in'', zegt algemeen directeur Manfred Laros. ,,Bij de familie, de jeugdopleiding en de hele club.'' De teamgenoten die getuige waren van het drama worden begeleid. Het elftal beleefde een week eerder nog grote vreugde met het behalen van het landelijk kampioenschap.

Zo'n twintig jongens en zes begeleiders gingen dat zaterdag vieren in Beldert Park, een waterpretpark in de openlucht bij Tiel. Na ruim een uur was Kone verdwenen. ,,We kregen een melding dat een jongen werd vermist die niet beschikte over zwemdiploma's. Toen was het meteen code rood'', zegt eigenaar Patrick Janssen.

Niet veel later werd Kone gevonden op de bodem van het meer. Ook bij Beldert Beach is de schok groot, zegt Janssen. ,,Als inderdaad bekend was dat hij geen diploma's had, dan hadden we dat graag willen weten. Het is een groeiend probleem dat kinderen uit andere culturen verdrinken. Ze willen meezwemmen met hun vriendjes, maar zijn zich niet bewust van de risico's.''

Kone woonde een paar jaar in Nederland.