Volledig scherm
Sari van Veenendaal . © BSR Agency

‘Verlies van WK-finale knaagt nu meer dan na de wedstrijd’

Sari van VeenendaalNog geen twee maanden na de verloren WK-finale kwamen de Oranjevrouwen vanmiddag weer bij elkaar in Zeist, waar de voorbereiding op de EK-kwalificatie is gestart. Sari van Veenendaal (29) is nog altijd vol trots na het WK, al knaagt er toch iets.

Door Tim Reedijk

Van Veenendaal heeft – halverwege de avond van 7 juli – haar vermoeiende rondje langs de journalistenstoet in Lyon bijna afgerond als ze de Nederlandse pers vertelt wat ze wil. Slapen. Even daarvoor had Oranje de WK-finale met 2-0 verloren én onderging Van Veenendaal de ceremonie waarin ze werd werd gekroond tot keeper van het toernooi. De bijbehorende prijs stond de afgelopen weken in haar huis, totdat ze besloot dat ‘ie beter naar haar ouders kon gaan. Waar die is neergezet? Van Veenendaal heeft geen idee.

Volledig scherm
Sari van Veenendaal: de beste keeper van het WK. © Getty Images

Slapen, dus. ,,Daar heb ik niet over gelogen”, vertelde ze vanmiddag op de KNVB-campus in Zeist. ,,Het bijkomen ging ook wel weer snel. Je gaat zo van de een naar de andere wereld. Ik heb een aantal foto’s en beelden teruggekeken en je merkt wel dat veel mensen hebben gekeken als je nu de deur uitloopt. Of het verlies knaagt? Wel meer dan direct na de WK-finale. Je hebt toch een unieke kans gehad. Maar ik kan niet zeggen dat we iets hebben laten liggen. We zijn er ingegaan als sterke vrouwen.”

Na het WK maakte uitblinker Van Veenendaal de stap naar de Spaanse landskampioen Atlético Madrid. ,,Dat is qua cultuur, land en competitie heel anders. Een grote verandering na vier jaar in Engeland, waar ik een beetje de opbouw van een topcompetitie heb meegemaakt. Nu ga ik naar een land waar ik niks van de competitie en de taal weet. Ze hadden een goed verhaal en het voelde goed om ergens anders een nieuwe start te maken.”

Volledig scherm
Sari van Veenendaal redt wéér in de WL-finale tegen de VS. © Getty Images