Volledig scherm
© Pro shots

'Videoscheidsrechter vanaf 2018 bij alle Eredivisiewedstrijden'

De KNVB streeft ernaar om vanaf het seizoen 2018/2019 bij alle wedstrijden in de Eredivisie een videoscheidsrechter te hebben. 

Door Tim Reedijk

Vooralsnog wordt er alleen in het toernooi om de KNVB-beker getest met de videoarbiter. In dat systeem kan een scheidsrechter tijdens een wedstrijd hulp vragen aan een collega, die zicht heeft op alle beschikbare camerabeelden.

Volledig scherm
Mike van der Roest geeft uitleg aan de redactie van AD Sportwereld over de videoscheidsrechter © Joost Hoving

De voetbalbond doet inmiddels al een paar seizoenen proeven met een videoscheidsrechter, die via ‘een oortje’ in direct contact staat met de arbiter op het veld. In de vorige ronde van het bekertoernooi herriep scheidsrechter Van Boekel bijvoorbeeld een penalty na ruggespraak met zijn video-assistent en bestudering van de beelden aan de rand van het veld. ,,Scheidsrechters balen van fouten", zegt projectmanager Mike van der Roest namens de KNVB. ,,Alles wat helpt die te voorkomen, juichen ze toe."

In Zeist hopen ze dat tijdens het WK van volgend jaar in Rusland videoscheidsrechters worden ingezet. Als dat zo is, lijkt er geen enkele belemmering voor massale invoering in de Eredivisie. Van der Roest: ,,Dit is sowieso een onomkeerbaar proces."

De bond maakte gisteren bekend dat de videoscheidsrechter bij de halve finales van het KNVB-bekertoernooi vanuit een centrale plek op het Media Park in Hilversum opereert in plaats van in een busje nabij het stadion. Dat is een primeur in het voetbal. Kevin Blom is vandaag de eerste videoscheidsrechter vanuit Hilversum. Hij staat met een headset in contact met leidsman Pol van Boekel bij Sparta-Vitesse in Rotterdam. Morgen is Blom zelf scheidsrechter (bij AZ-Cambuur) en wordt hij vanuit Hilversum ondersteund door Dennis Higler.

Bekerwedstrijden

De bond zet er op in dat in het komende seizoen de scheidsrechters bij alle bekerwedstrijden een videoassistent hebben. Wel bestaat de kans dat bij enkele amateurclubs het aantal aanwezige camera’s niet afdoende is om tot videoassistentie over te gaan. ,,Het streven is om de videoscheidsrechters in het seizoen 2018/2019 in de Eredivisie te gaan toepassen”, zegt Van der Roest.

Het nieuws over de vooruitstrevende plannen van de bond met de videoscheidsrechter komt pal na het weekend waarin doellijntechnologie de cruciale topper Feyenoord – PSV besliste. Er is maar één HawkEye-systeem in Nederland, volgens Van der Roest om financiële redenen. ,,De videoscheidsrechter kan het in twijfelachtige situaties vaak ook goed waarnemen. Maar die kan geen discussie wegnemen, waar doellijntechnologie dat wél kan.”