Volledig scherm
Halve finale Duitsland-Nederland 1988 © anp

Vijf legendarische momenten van Duitsland-Nederland

VideoIn de Eredivisie hebben we de Klassieker Ajax-Feyenoord, maar als we ons verenigen als land is de confrontatie met Duitsland van vergelijkbare statuur. Voor het eerst in drie jaar treffen de aartsrivalen Nederland en Duitsland elkaar in Hannover. Wij verzamelden vijf legendarische momenten uit de 40 confrontaties die al zijn gespeeld.

1. WK-finale 1974
Als eerste de grootste open wond uit de Nederlandse voetbalhistorie, de WK-finale van 1974 in München. Dan hebben we dat alvast gehad. Nog altijd wordt dit wereldkampioenschap gezien als de grootste kans op de titel voor Oranje, meer nog dan 1978 en 2010. Johan Cruijff leidde het elftal door het wereldkampioenschap, maar werd in de finale geschaduwd door zijn 'waakhond' Berti Vogts. Na strafschoppen van Johan Neeskens en Paul Breitner, maakte Gerd Müller kort voor rust de winnende treffer.

2. Eerste duel na WO II
Het duurde elf jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog tot (West-)Duitsland, op dat moment regerend wereldkampioen, en Nederland elkaar treffen op het voetbalveld. Tijdens dat duel in 1956 is Abe Lenstra de grote man. Oranje won in Düsseldorf met 1-2 door twee doelpunten van de in Heerenveen geboren aanvaller. 14.000 landgenoten reisden af naar het Rheinstadion en waren getuige van het memorabele duel.

3. Rijkaard vs. Völler
Na het gewonnen Europees Kampioenschap van 1988 staan Nederland en West-Duitsland in de achtste finales van het Wereldkampioenschap 1990 weer tegenover elkaar. Al na 22 minuten worden Frank Rijkaard en Rudi Völler met twee gele kaarten van het veld gestuurd. De twee ontwikkelen tijdens de wedstrijd een diepe haat tegenover elkaar en de Nederlander spuugt twee keer naar de Duitse spits, op dat moment spelend voor AS Roma. Völler en Rijkaard maakten het later goed. In 1996 acteerden ze samen in een reclamespotje van Echte Boter. 'Met Echte Boter krijg je ze weer aan tafel', luidde de slogan. Het duel in het Giuseppe Meazza-stadion wordt uiteindelijk door Oranje verloren (2-1).

4. Van Nistelrooy deelt tik uit
In 2004, tijdens het EK in Portugal, stonden Nederland en Duitsland in de eerste poulewedstrijd tegenover elkaar. Direct een duel op leven en dood. Torsten Frings was in de eerste helft trefzeker voor de oosterburen. Nederland worstelde en had het moeilijk, maar in de 81ste minuut luidde een voorzet van Andy van der Meyde van de rechterkant de gelijkmaker in. Spits Ruud van Nistelrooy dook bij de eerste paal op en scoorde. Uiteindelijk ging Nederland door naar de volgende ronde en werd Duitsland gedwongen het vliegtuig naar huis te pakken.

5. Marco van Basten in 1988
Het duurde 32 jaar na 1956 tot Nederland weer van West-Duitsland kon winnen. De hoofdrolspeler in dat duel, de halve finale van het EK 1988, was Marco van Basten. Die drie decennia zaten het Nederlands team, onder leiding van Rinus Michels, niet lekker en het duel in het Volksparkstadion te Hamburg is één van de meeste legendarische uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Van jong tot oud, iedereen kent het verloop van het duel. De penalty van Lothar Matthäus gooide aanvankelijk roet in het eten, maar na de gelijkmaker van Ronald Koeman, was het superspits Marco van Basten die zijn mandekker in de slotfase te snel af was. Met Jürgen Kohler in zijn kielzog schoof de aanvaller van AC Milan de bal binnen.