Viktor Fischer.
Volledig scherm
Viktor Fischer. © anp

Viktor Fischer nieuwe goudhaantje van Ajax

Viktor Fischer debuteerde zondag in de klassieker met het eerste en tweede doelpunt voor Ajax. Toch was hij na de ruime zege op Feyenoord (3-0) niet helemaal tevreden. 'Ik leed soms een beetje makkelijk balverlies'', zei de pas 18-jarige aanvaller.

Volledig scherm
© anp

Het was alsof Fischer de wedstrijd vervolgens in de catacomben van de ArenA nog even razendsnel door zijn hoofd liet passeren. 'Ik speelde eigenlijk helemaal niet zo best'', zei hij daarna. 'Maar als aanvaller gaat het ook om doelpunten maken en dat heb ik gedaan. Bijna drie zelfs'', doelde de Deen op de bal die hij vlak voor rust net naast schoot.

Fischer mag nog in de A-junioren van Ajax uitkomen en voetbalt in de hoofdmacht van de regerend kampioen ook nog een beetje als een jeugdspeler. Soms drijft het talent op de linkerflank een actie te ver door of levert hij de bal ogenschijnlijk nonchalant in. Alsof het hem te eenvoudig afgaat.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Met beide doelpunten tegen Feyenoord verraadde hij echter ook weer waarom veel grote Europese clubs al jaren om zijn handtekening smeken. Natuurlijk had Daryl Janmaat hem nooit richting het doel van Feyenoord mogen laten dribbelen. En routinier Joris Mathijsen leverde de bal even voor de 2-0 als een pupil bij het nieuwe goudhaantje van Ajax in.

Maar Fischer strafte beide fouten ook prachtig af. Voor zijn eerste doelpunt dirigeerde de jonge Scandinaviër doelman Erwin Mulder naar de grond voordat hij hem omspeelde. Na de blunder van Mathijsen verraste hij de keeper van Feyenoord met een harde zuivere knal in de korte hoek.

Fischer vierde beide treffers met de enthousiaste aanhang van Ajax. 'De fans waren geweldig en aan alles merkte je dat dit de wedstrijd van Nederland is'', zei de aanvaller, die voor de winterstop met een treffer en geweldige assist ook al een hoofdrol voor zichzelf opeiste in de thuiswedstrijd tegen PSV (3-1).

Fischer is niet meer weg te denken uit het eerste elftal van Ajax. Hij schitterde vorig seizoen al in het hoogste juniorenteam met maar liefst vijf treffers tegen FC Barcelona en Liverpool. Dat gebeurde in de NextGen Series, de Champions League voor A-junioren die door scouts van alle bekende clubs zorgvuldig wordt gevolg.

Zij zijn de jonge aanvaller zeker nog niet vergeten. De huidige verbintenis van Fischer loopt volgend jaar zomer af. Zowel de Deen als zijn zaakwaarnemer Sören Lerby liet vorige maand doorschemeren dat ze openstaan voor een langer verblijf bij Ajax. Bij de Amsterdamse club halen ze pas opgelucht adem als de handtekening van Fischer ook daadwerkelijk onder een nieuw, verbeterd en langlopend contract staat.