Volledig scherm
© ProShots

Vilhena neemt het voortouw in de Kuip

Giovanni van Bronckhorst sprak deze week zijn manschappen streng toe. De coach van Feyenoord zei dat als de ploeg dit seizoen nog iets wil, de spelers een voorbeeld moeten nemen aan één man. En hij wees naar Tonny Vilhena. Dat zegt iets voor de komende weken, waarin de coach middenvelders zal moeten teleurstellen. Bij de 21-jarige Vilhena lijkt na een moeilijke fase het kwartje gevallen. ,,Tonny is een speler zoals er niet veel rondlopen.''

Het verhaal van Giovanni van Bronckhorst deze week in de kleedkamer was voor de spelers van Feyenoord geen verrassing. Als één ding opvalt tijdens trainingen is het de manier waarop medespelers tegen Tonny Vilhena aankijken. Als er weer eens een balletje tussenvalt en er ontstaat een typisch gevalletje van 'hij of ik', dan geven zijn tegenstanders hem bijna vanzelfsprekend voorrang. Niet voor niets noemde Andrés Guardado de Maassluizer na Feyenoord - PSV zondag vol respect 'een tijger'.

Net nu hij de draad weer heeft opgepakt, nadert het afscheid van Feyenoord voor de 21-jarige linkspoot. Zonder transfersom; technisch directeur Martin van Geel zal het moeten doen met een opleidingsvergoeding. ,,Toch zou het gewoon goed zijn als hij nog twee jaartjes bijtekent in de Kuip,'' zegt Cor Adriaanse, die als jeugdtrainer intensief samenwerkte met Vilhena.

,,Een gepasseerd station? Dat lees ik overal, ja. Maar hij kan nog wel wat verbeteren. Minder lopen met de bal bijvoorbeeld, meer het overzicht houden. Tonny geeft altijd en overal alles wat hij heeft, ook als het tegenzit. Heeft hij altijd gedaan. Aan zijn werklust heeft het natuurlijk nooit gelegen.'' Het is de reden waarom Giovanni van Bronckhorst hem nooit op de tribune heeft gezet.

Jong Oranje

Fred Grim, de bondscoach van Jong Oranje, zag Vilhena de afgelopen maanden vaak aan het werk bij Jong Feyenoord. ,,Omdat hij niet in het eerste speelde, wilde ik zien hoe hij ervoor stond,'' zegt Grim. ,,Op die maandagavonden zag ik telkens hetzelfde: een fitte jongen die graag wilde, die het voortouw nam, die agressief speelde. Dat was voor mij meer dan voldoende om hem bij Oranje te halen.''

Martin van Geel zal nog een ultieme poging wagen om de eigen kweek alsnog langer te strikken. Maar zijn kans van slagen lijkt vrijwel nihil. En alleen om geld gaat het allang niet meer. Vilhena wil een frisse start bij een club waar ze een duidelijk toekomstplan hebben.

Lees het uitgebreide interview in AD Sportwereld, via Blendle of de digikrant.