Hicham Acheffay en Jong Vitesse-trainer Joseph Oosting op archiefbeeld.
Volledig scherm
Hicham Acheffay en Jong Vitesse-trainer Joseph Oosting op archiefbeeld. © BSR Agency

Vitesse denkt aan exit uit de voetbalpiramide

Vitesse wil het beloftenteam deze zomer uit de voetbalpiramide halen. De Arnhemse eredivisionist studeert op een exit, omdat de KNVB ‘verstikkende beperkingen’ oplegt. Er wordt alles aan gedaan de opleidingsteams van profclubs te dwarsbomen.

Jong Vitesse speelt dit seizoen in de tweede divisie. Die competitie is ideaal voor de ontwikkeling van talent van de Arnhemse club. Op basis van sportieve resultaten is er met de negende plek daarbij niets aan de hand. Maar door de reglementen uit Zeist dreigt voor het team van coach Joseph Oosting al het hele jaar een degradatie.

De KNVB heeft afgelopen zomer besloten maximaal twee opleidingsteams van profclubs toe te laten in de tweede divisie. Dat zijn er nu drie. Naast Jong Vitesse spelen ook Jong Sparta en Jong Almere City in de competitie. De regel is doorgevoerd onder druk van de machtige topamateurs, die een eigen competitie willen.

Competitie in een competitie

Beeld uit het duel tussen Spakenburg en Jong Vitesse eerder dit seizoen.
Volledig scherm
Beeld uit het duel tussen Spakenburg en Jong Vitesse eerder dit seizoen. © BSR Agency

Uiteindelijk is met de vreemde passage in het reglement door de bond een competitie in een competitie gecreëerd. En die is door ontwikkelingen in de derde divisie ook nog eens verergerd. Jong Volendam koerst af op de titel in de zondagse derde liga, waarmee er dus twee beloftenteams uit de tweede divisie moeten degraderen. Jong Vitesse is daarbij momenteel veilig. Jong Sparta, nota bene elfde op de ranglijst, en Jong Almere City vallen nu over de rand.

,,Het is absurd”, heeft coach Joseph Oosting van Jong Vitesse al meermaals over de constructie gezegd. ,,Hoe dan ook zijn we bezig met die regel. Terwijl we er in de competitie goed voor staan.”

Bij Vitesse is er op meer vlakken onvrede. Voor het team in de tweede divisie moet een forse begroting worden opgezet. Maar kan degradatie wel, promotie naar de eerste divisie is uitgesloten. Terwijl de Arnhemse club dat in het kader van de opleiding van toptalent graag wil. Ook hier geldt weer een uitzondering in de Nederlandse voetbalpiramide. Uiteindelijk genieten Ajax, AZ, PSV en FC Utrecht nu een beschermde status. Zij hebben hun beloftenteams in de eerste divisie. Vrezen voor degradatie hoeft niet.

Leeftijdsgrens

Kees van Buuren (rechts) in het tenue van Hercules.
Volledig scherm
Kees van Buuren (rechts) in het tenue van Hercules. © Foto Ruud Voest

In de tweede divisie is er ten slotte nog een belemmering voor Jong Vitesse. Zijn de topamateurs niet aan leeftijdsgrenzen gebonden, voor de opleidingsteams geldt dat wel. Daar is de grens 23 jaar. Dat besluit is in de zomer door de KNVB genomen en dat heeft in Arnhem al tot woede geleid. Vitesse had net Kees van Buuren aangetrokken, 31 jaar. Hij moest als mentor optreden en talent leren zich mentaal en fysiek te wapenen tegen de ervaren semi-profs in de tweede divisie. Zijn contract was per direct niets waard.

De KNVB wijzigde de reglementen na klachten vanuit de topamateurs en clubs uit de eerste divisie over de beloftenteams. Die gebruikten veel spelers, wisselden vaak van samenstelling en liet ook spelers uit de eerste selectie meedoen, om ritme te houden, waardoor ze vaak te sterk werden.

‘Pexit’

Vitesse bestudeert de komende tijd de gevolgen van een ‘pexit’, uittreding uit de piramide. Het alternatief is dan de competitie voor reserveteams van profclubs op maandagavond, maar dat is een veredelde oefenwedstrijdencyclus.