Volledig scherm

Vitesse effectiever tegen tien man van ADO

UpdateHet begint er steeds meer op te lijken dat Vitesse dit seizoen weer een belangrijke rol gaat spelen in de (sub)top van het Nederlandse voetbal. De Arnhemmers plaatsten zich vandaag ten koste van ADO Den Haag (2-1) voor de achtste finale van het bekertoernooi. Wilfried Bony maakte het winnende doelpunt voor Vitesse, dat het met een vijfde plaats in de Eredivisie ook uitstekend doet.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

Voor trainer John van den Brom was het de tweede keer in korte tijd dat hij zijn oude werkgever trof. De trainer van Vitesse voelde zich woensdag in Gelredome heel wat meer op zijn gemak dan begin augustus, tijdens de eerste speelronde van het nieuwe seizoen.

In het stadion van ADO Den Haag werd de Amersfoorter toen de gehele middag 'bewaakt' door enkele bodyguards. De verhuizing van Van den Brom was niet goed gevallen bij een deel van de aanhang van ADO.

Zonder de clubleiding van ADO te informeren ging Van den Brom namelijk in gesprek met Vitesse om over een overstap te praten. In Den Haag bleven doelpunten destijds uit. Woensdag was het wel al snel raak. De eerste kans van Vitesse, na vijf minuten spelen, leverde direct een treffer op. Marcus Pedersen schoot op aangeven van Frank van der Struijk raak: 1-0.
 
ADO raakte niet van slag door die snelle achterstand en trok de wedstrijd overtuigend naar zich toe. De gelijkmaker kwam na een klein kwartier spelen op naam van Tjaronn Chery, die de bal na een lange pass goed controleerde en in de korte hoek achter doelman Piet Velthuizen schoot.
 
ADO bleef voor rust de betere partij en liet na om Vitesse op achterstand te zetten. Dat spelbeeld was even wennen voor de fans van Vitesse, dat dit seizoen nog geen wedstrijd in Gelredome verloor. Alleen SC Heerenveen en PSV pakten tot dusverre één punt bij de Arnhemmers.
 
Na rust kreeg Vitesse langzaamaan de overhand. Opnieuw was het Bony die de beslissing forceerde. Halverwege de tweede helft passeerde de sterke spits doelman Robert Zwinkels. ADO eindigde het duel met tien man na een rode kaart voor Gabor Horvath.

Van minuut tot minuut:


Vitesse - ADO 2-1


90+3. Vitesse heeft de zege binnen.

90+1.
ADO blijft wanhopig drukken. Drie minuten extra tijd.

89.
Verhoek kan uithalen... in de handen van Velthuizen.

86. ADO is razend als een gevaarlijke counter - en schietkans voor Lex Immers - wordt afgefloten door arbiter Makkelie. Bony ligt na een duel op de grond en de scheidsrechter fluit alsnog af.

84.
Tweede geel Csaba Horváth, ADO moet met tien man verder.

75.
Na een goede actie van Verhoek kan Vincentp nét niet binnentikken. Over de hele wedstrijd gezien verdient ADO de 2-2.

74.
Bony schiet, wéér het houtwerk. Nu de paal.

72.
Vitesse was bijna binnen. De lat staat een dubbele voorsprong in de weg.

68. 2-1 Vitesse!
Verdiend is het allerminst, maar Bony schiet uit de tweede echte kans van de wedstrijd de 2-1 tegen de touwen.

62. Vitesse laat eindelijk wat zien. Bony knalt voorlangs.

50.
Wilfried Bony (Vitesse) claimt een strafschop na een duw van Christian Kum, maar arbiter Danny Makkelie wil nergens van weten.

46. We zijn weer aan het voetballen.

***

45+1. Het is rust.

43. Een fris en gretig ADO verdient de voorsprong, maar het ontbreekt nog aan de afronding. Dit keer schiet John Verhoek voorlangs.

36. Vicento draait knap weg en schiet verwoestend tegen de touwen. Zijn doelpunt wordt echter afgekeurd wegens vermeend duwen.

35.
Na een combinatie Verhoek-Verhoek is het de oudste van de gebroerders, Wesley, die uit een kansrijke positie net over schiet.

28.
Het gaat op en neer, het bekeravondje begint heerlijk.

25.
De grasmat in de Gelredome is niet best. Of ligt het aan het schoeisel? Speler na speler wisselt van kicksen.

19. 1-1 ADO! Tjaronn Chery neemt knap aan en verrast Velthuizen in de korte hoek. Hij krijgt wel héél veel tijd. Gelijkmaker is verdiend.

13. ADO blijft drukken. Velthuizen schat een voorzet verkeerd in, de Hagenaars raken in de scrimmage de paal, maar het is nog 1-0.

12. Vitesse-verdediger Guram Kashia voorkomt met een vliegende tackle een goal van ADO-middenvelder Jens Toornstra.

8. Het antwoord van ADO is daar. Na een vrije trap van Wesley Verhoek kan Vitesse ternauwernood uitverdedigen en de 1-1 voorkomen.

5. 1-0 Vitesse. Marcus Pedersen rondt een prachtige aanval van Arnhemmers af. De Noor schiet uit stand snoeihard in de kruising.

1. We zijn begonnen.

Vitesse: Velthuizen; Van der Struijk, Kashia, Kalas, Büttner; Annan, Van der Heijden, Hofs, Van Ginkel; Wilfried en Pedersen.

ADO Den Haag: Zwinkels; Ammi, Horváth, Kum, Supusepa; Immers, Radosavljevic, Toornstra; W. Verhoek, J. Verhoek en Chery.