Volledig scherm
© epa

Vitesse maakt excuses voor thuislaten Mori

UpdateVitesse heeft zaterdag excuses aangeboden aan iedereen die zich getroffen voelt in de affaire rondom de Israëlische speler Dan Mori. De verdediger kreeg vanwege zijn nationaliteit geen toestemming om de Verenigde Arabische Emiraten in te komen, waar Vitesse afgelopen week op trainingskamp was. 'De beslissing om naar Abu Dhabi af te reizen zonder Mori is begrijpelijk, maar ongelukkig', zo concludeert de clubleiding vandaag na een evaluatie van de hele gang van zaken.

Het besluit van de Arnhemse voetbalclub om zonder Mori toch naar Abu Dhabi te gaan, leidde tot een storm van protest in binnen- en buitenland. 'Vitesse betreurt de commotie die is ontstaan ten zeerste en biedt aan alle mensen die zich, op welke wijze dan ook, door de uitsluiting van Mori getroffen voelen, haar excuses aan.' Met die excuses geeft Vitesse gehoor aan het verzoek van sponsor Menzis, die daarop in een uitgelekte brief had aangedrongen.

Volgens Vitesse had het de garantie dat de Israëlische verdediger mee mocht naar de Verenigde Arabische Emiraten, dat net als de meeste Arabische landen de staat Israël niet erkent. Pas een dag voor vertrek kreeg de club te horen dat Mori toch niet welkom was. De nummer 2 van de eredivisie besloot zonder de Israëliër wel naar Abu Dhabi te reizen, waar het onder meer oefenwedstrijden speelde tegen VfL Wolfsburg en Hamburger SV.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken liet afgelopen week weten dat hij Vitesse graag had geholpen. 'Als mijn hulp tijdig was ingeroepen, had ik mij ervoor ingespannen het afreizen van Mori mogelijk te maken.' De Gelderse voetbalclub heeft de zaak-Mori voorgelegd aan de wereldvoetbalbond FIFA.

'Achteraf zijn er door diverse instanties mogelijkheden aangegeven om het afreizen van Mori naar de Emiraten alsnog mogelijk te maken', schrijft Vitesse zaterdag in een verklaring. 'De complexiteit rond het organiseren van reizen naar landen met specifieke 'inreisprocedures' heeft er voor gezorgd dat onder tijdsdruk niet alle mogelijkheden zijn benut. Vitesse gaat, met behulp van de KNVB en het ministerie voor Buitenlandse Zaken, de interne procedures inzake buitenlandse reizen opnieuw opzetten om herhaling in de toekomst te voorkomen.'