Volledig scherm
PREMIUM
Sjoerd Mossou © AD Sportwereld

Voetbal begint bij voetbal, niet bij hardlopen

ColumnVolgens AD-columnist Sjoerd Mossou moet de discussie in het voetbal niet gaan over harder trainen of periodiseren: ,,Ons probleem is bovenal een voetbalprobleem.''

Quote

De aaibaar­heids­fac­tor van Raymond Verheijen is vergelijk­baar met die van een grieperig stekelvar­ken

Volgens Gertjan Verbeek, Fred Rutten en Peter Hyballa moeten we harder en vaker gaan trainen. De ene na de andere trainer werpt zich op met die boodschap de laatste tijd: we trainen te weinig. Kijk toch eens naar de Duitsers. Kijk toch eens wat een inhoud. Kijk eens wat een kracht en wat een conditie. 

Oh ja, en weg met Raymond Verheijen, de inspanningsfysioloog die het fenomeen ‘periodiseren’ min of meer heeft uitgevonden. ‘Een ramp voor het Nederlandse voetbal’ noemde Verbeek hem zaterdag nog, meteen na diens eerste behaalde puntje met FC Twente.

Het is altijd prettig schieten op Verheijen, want in de kroeg van het Nederlandse voetbal is Raymond de pedante, weinig sympathieke eenling aan de bar. Zijn aaibaarheidsfactor is vergelijkbaar met die van een grieperig stekelvarken. De boodschap van Verbeek & co klinkt bovendien goed natuurlijk, zeker in deze tijden van voetbalcrisis: harder trainen! Werken voor je geld!