Volledig scherm
PREMIUM
© AD

Voetbalanalytici, stop met navelstaren

ColumnAD-columnist Thijs Zonneveld over het grootste deel van de oud-voetballers op tv: 'Conservatieven. Naar-het-verleden-wijzers.' 

Quote

Van der Gijp die kracht­training weglacht – het is om te janken

De analyticus fronste zijn hoofd. Verandering? Neuh, dat hoefde van hem niet zo. We moesten vooral bij onszelf blijven. We hadden het namelijk altijd zo gedaan. Een buitenlandse bondscoach? Bah, hij moest er niet aan denken. Misschien, zei hij, moest Dick Advocaat maar gewoon aanblijven.

Eerst dacht ik dat Rafael van der Vaart een grapje maakte. Of dat hij een frikadelletje te veel op had. Dat was niet het geval. Hij meende het. Amper twintig minuten daarvoor had het Nederlands elftal definitief naast het WK voetbal in 2018 gepist, maar Van der Vaart had de oplossing al gevonden: naar onze eigen navel blijven staren.

Van der Vaart is volgens mij een lieve kerel, maar van wat hij zei na Nederland - Zweden kreeg ik jeuk tot achter mijn oksels. Nóg zo’n analyticus die dweept met het verleden en gevangen zit in het spiegelpaleis dat het Nederlandse voetbal zo zorgvuldig in stand houdt. Wat Van der Vaart zei was symptomatisch voor zoveel andere gesprekken over voetbal, misschien ook wel voor de crisis in het Nederlandse voetbal in het algemeen.

Tuurlijk, er zijn uitzonderingen (zoals Arnold Bruggink, Kenneth Perez, Kees Kwakman en Pierre van Hooijdonk – zolang hij niet over Robin van Persie hoeft te praten), maar het grootste deel van de oud-voetballers op tv zijn tegenhouders. Conservatieven. Naar-het-verleden-wijzers. Ze zetten vrijwel elke vorm van innovatie al bij het oud vuil, voordat ze er naar hebben gekeken. Wim Kieft doet alsof a
lsof mensen uit andere sporten per definitie een stelletje nono's zijn. Johan Derksen maakt mental coaching met de grond gelijk. René van der Gijp, die krachttraining weglacht – het is om te janken.