Volledig scherm
De selectie van Feyenoord tijdens een training. © anp

Voetbalclubs in problemen door soepel ontslagrecht

Nederlandse voetballers kunnen straks voor een schijntje worden weggekocht door buitenlandse clubs. Door het nieuwe ontslagrecht hoeven geen grote transfersommen meer te worden betaald, wat Nederlandse clubs in de problemen brengt.

Volledig scherm
Spelers van PSV tijdens de training. © anp

Dat zeggen de voetbalbond KNVB, de federatie van voetbalclubs FBO en regeringspartij VVD. Ze willen dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een uitzondering in de wet opneemt.

Nu betalen buitenlandse clubs vaak miljoenen aan Nederlandse clubs voor spelers die tussentijds vertrekken. Maar in het nieuwe ontslagrecht verdwijnt deze vergoeding. Enkel het resterende salaris moet worden neergeteld.

Als een voetballer met een jaarsalaris van 200.000 euro een jaar voor zijn contractdatum vertrekt, kost hij nog maar 200.000 euro. 'Dit is enorm nadelig voor onze internationale concurrentiepositie. Buitenlandse clubs, waar de regel niet geldt, kunnen voor veel minder geld onze voetballers weghalen', zegt Hans van Kastel van voetbalbond KNVB.

Sneller vertrek toptalenten
'Toptalenten zullen hierdoor nog sneller vertrekken', vreest FBO-directeur Serge Rossmeisl. 'Nu investeren veel clubs in hun opleidingen, maar als voetballers voor een schijntje weggaan valt er voor clubs weinig te winnen. Zij zullen stoppen met het opleiden van talenten.'

Minister Asscher stelt dat het spelers en clubs vrijstaat om van tevoren een hoge transfersom in het contract op te nemen. Rossmeisl: 'Waarom zouden ze dat doen, als ze veel goedkoper weg kunnen?'

De wet wordt dinsdag besproken in de Eerste Kamer.