Volledig scherm
Lieke Martens springt in de armen van Miedema. © Pim Ras

Voetbalsters moeten het in WK-kwalificatie zonder Miedema doen

De Nederlandse voetbalsters kunnen de komende twee wedstrijden in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap van 2019 niet beschikken over Vivianne Miedema. 

De spits, topscorer van Oranje tijdens het gewonnen EK vorig jaar, is niet fit genoeg. Miedema bleef in april al op de bank in de uitwedstrijd tegen Ierland. Ook toen was de aanvalster van Arsenal niet fit genoeg.

,,In januari, maart en april had Vivianne steeds blessures en was ze niet volledig inzetbaar. Zo was de situatie ook bij haar club. We hebben gezamenlijk besloten dat Vivianne nu rust moet nemen en op vakantie moet gaan. In september kan ze er dan weer fit en fris bij zijn'', aldus bondscoach Sarina Wiegman.

Tessel Middag maakt haar rentree in de selectie. De middenveldster van Manchester City keert terug van een kruisbandblessure. Middag maakte in april 2017 voor het laatst deel uit van de selectie van Oranje.

Nederland speelt in de WK-kwalificatie op 8 juni de uitwedstrijd tegen Noord-Ierland. Vier dagen later is het thuisduel met Slowakije. Het Abe Lenstra-stadion, dat plaats biedt aan 24.000 mensen, is uitverkocht. Het team van Wiegman sluit de kwalificatiereeks in september af met een uitwedstrijd tegen Noorwegen.

Volledig scherm
Vivianne Miedema (l) met Danielle van de Donk © ANP

Oranje is momenteel koploper met dertien punten uit vijf wedstrijden. Ierland heeft tien punten en Noorwegen (dat een duel minder speelde) negen. Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK van 2019 in Frankrijk. De vier beste nummers twee strijden in het najaar in een dubbele play-off om het laatste WK-ticket.

Volledig scherm
© ANP
  1. Berghuis, Linssen en Pleguezuelo blinken uit; onvoldoende voor Boadu en Stengs
    Cijfers speelronde 23

    Berghuis, Linssen en Pleguezue­lo blinken uit; onvoldoen­de voor Boadu en Stengs

    Steven Berghuis, Bryan Linssen en Julio Pleguezuelo zijn de spelers van het weekend. Pleguezuelo boekte gisteravond met FC Twente een fraaie zege op AZ en voelt zich als centrale verdediger steeds beter op zijn plaats. Hij kreeg een 8, net als Vitesse-topscorer Bryan Linssen en Feyenoord-captain Steven Berghuis. Zij waren vandaag belangrijk in de overwinningen op Heerenveen en PEC Zwolle.