Volledig scherm
Daley Blind © Getty Images

Voorbereiding Ajax: meer verloren dan gewonnen

Met de cruciale voorrondeduels voor de Champions League tegen Sturm Graz op het programma zou het voor Ajax-trainer Erik ten Hag fijn zijn als de voorbereiding daarop soepeltjes verloopt. Dat is niet het geval. Ajax verloor meer wedstrijden dan het won.

Quote

Ik ben niet tevreden maar ook niet ontevreden

Erik ten Hag

Nu is het zo dat de voorbereiding van Ajax de laatste seizoenen sowieso verre van vlekkeloos verloopt. Door late eindtoernooi-instromers, transfers die lang op zich laten wachten en door noodlottige gebeurtenissen zoals een jaar geleden het geval was met Abdelhak Nouri, begint Ajax telkens zonder veel zelfvertrouwen aan het seizoen. Je zou het een traditie kunnen noemen. En dat terwijl er voor de club als niet-kampioen wél steeds cruciale duels in de Champions League op het programma staan.

De huidige balans van de voorbereiding die Ajax donderdagavond afsloot met twee wedstrijden in Engeland tegen Wolverhampton Wanderers en Walsall FC, is best een zorgelijke. Alleen van amateurs (VVSB en SV Lippstadt) kon Ajax winnen. Het vertoonde spel houdt ook nog niet echt over.

Volledig scherm
Erik ten Hag © Getty Images

Toch zegt Ten Hag ‘niet ontevreden’ te zijn over het spel van zijn ploeg in die voorbereiding. ,,Met Wolverhampton Wanderers hadden we bijvoorbeeld een tegenstander van Premier League-niveau. Ze waren ook fysiek sterk. Het was een tegenstander die overeenkomsten vertoont met Sturm Graz. Sterk in de omschakeling en sterk in de spelhervattingen. Als we slordig zijn, is het direct gevaarlijk. Ik ben niet tevreden maar ook niet ontevreden.” 

Tekst loopt door onder de foto...

Na de nederlaag tegen de amateurs van Preussen Münster eind juni zei Ten Hag al dat hij ‘liever een wedstrijd als deze had, dan een kermiswedstrijd met een grote uitslag.’

Ten Hag kan zich ook vasthouden aan het feit dat hij donderdagavond tegen Walsall uit de League One speelde met een team dat voornamelijk bestond uit spelers die komend seizoen bij Jong Ajax zijn te bewonderen. Eén van de redenen ook waarom Ajax de afgelopen seizoenen mindere resultaten haalde in de voorbereiding. Zijn voorgangers wilden ook het liefst zoveel mogelijk jonge talenten aan het werk zien.

Maar zorgen zal het toch ook baren dat gebrekkige resultaten in de voorbereiding er telkens voor zorgden dat Ajax met weinig zelfvertrouwen aan cruciale clashes tegen Rapid Wien, PAOK Saloniki en Nice begon. Wat dat betreft was de voorbereiding die de toen nieuwe trainer Peter Bosz draaide in 2016 misschien nog wel zorgelijker. Hij won slechts één van de zes oefenwedstrijden. Bosz verloor én speelde gelijk tegen amateurteams om vervolgens direct in een crisissituatie terecht te komen nadat hij strandde tegen FK Rostov in de voorronde van de Champions League.

De cijfers van de voorbereiding van de laatste seizoenen