Volledig scherm
Christian Gandu (l) in 2011 namens Almere City in actie tegen Ruud Kras van Sparta. © pro shots

Voormalig jeugdinternational Gandu moet het land uit

Christian Gandu beleeft momenteel spannende weken. De voormalig speler van FC Utrecht, Borussia Dortmund, FC Groningen, Almere City, Zaglebie Sosnowiec, SK Skra en Oranje onder 15 kan nu ieder moment het land uit worden gezet. Dat kreeg de 23-jarige Nederlandse Congolees onlangs te horen.

Gandu vluchtte op zijn negende uit Congo naar Nederland. Op zijn twaalfde kwam hij in de jeugdopleiding van FC Utrecht terecht. Hij ontwikkelde zich tot een van de de grootste talenten van de club. Willem van Hanegem wilde hem in 2008 zelfs op vijftienjarige leeftijd laten debuteren in het uitduel met NAC Breda. Dit werd op het laatste moment door de KNVB verhinderd. Spelers mogen in Nederland pas op hun zestiende in het betaald voetbal uitkomen.

Anouar Kali
,,Het is echt belachelijk", zei Anouar Kali onlangs tegen Voetbal International. Kali speelde jarenlang samen met Gandu. ,,Aan de ene kant laten we allemaal asielzoekers het land binnen, en dan moet een Nederlander als Christian weg. Hij woont hier al bijna veertien jaar, heeft alles hier opgebouwd. In Congo heeft hij helemaal niets. Je kunt iemand toch niet zomaar zijn leven afnemen en wegsturen." Gandu kwam in de afgelopen jaren uit voor de Poolse clubs, maar in de zomer keerde hij terug in Nederland om te spelen bij bij Topklasser Magreb '90.

Terug in Utrecht werd hem duidelijk gemaakt door de overheidsinstanties dat zijn verblijfsvergunning zou verlopen. Dit tot grote teleurstelling van Gandu, die zich na veertien jaar in hart en nieren een Nederlander voelt. Magreb '90 is inmiddels tot actie overgegaan om aandacht te krijgen voor de zaak. ,,Net als veel meer mensen in zijn omgeving. Deze beslissing is belachelijk en moet worden teruggedraaid. Christian is gewoon een Nederlander", aldus Kali.

Live Voetbal

home logo FC TwenteTWE
20:00
Heracles AlmeloHER
away logo