Volledig scherm
Michael van Praag. © BSR Agency

Voorzitter KNVB: Clubs raden spelers af om uit de kast te komen

Betaaldvoetbalclubs raden homoseksuele spelers af om uit de kast te komen. Dat zegt KNVB-voorzitter Michael van Praag in een interview met de Gaykrant, ter gelegenheid van de internationale dag tegen homofobie.

,,We hebben 34 betaaldvoetbalclubs, maar wat zeggen die? Als we een homoseksuele voetballer in het eerste elftal zouden hebben en hij uit de kast zou komen, wordt hij meteen door het publiek uitgescholden. Dat is slecht voor zijn carrière. Dan is het hele stadion tegen hem. Stadionpubliek is soms wreed, zeer wreed. Dus wij - zeggen sommige clubs dan - raden hem af uit de kast te komen”, aldus Van Praag. Om welke clubs het gaat, wil hij niet zeggen.

Hij heeft er wel begrip voor als spelers niet voor hun homoseksualiteit willen uitkomen, zeker als ze spelen in gelovige streken of carrière willen maken in een homovijandig land zoals Rusland.

De doelstelling is om homofobie over tien jaar uit het voetbal te hebben, zegt de KNVB-voorman. Volgens hem is homoseksualiteit in de voetbalwereld wel beter bespreekbaar geworden, maar is er nog een lange weg te gaan. “We zullen er altijd mee bezig moeten blijven. Ook omdat er elk jaar weer een nieuwe generatie voetballertjes komt.(..) Daarom richten wij ons op de jeugdleiders en trainers om dit soort dingen te onderkennen en ermee aan de slag te gaan.”

Minister Bruno Bruins (Sport) zegt dat iedereen zich vrij moet voelen om zich uit te spreken over zijn seksuele voorkeur. Hij zal de kwestie aan orde stellen in overleg met de KNVB, zei hij na de ministerraad.

  1. ‘Hakim heeft last van de kuit, maar we wachten diagnose af’
    Ten Hag ziet Ziyech uitvallen

    ‘Hakim heeft last van de kuit, maar we wachten diagnose af’

    Hakim Ziyech heeft een kuitblessure opgelopen in de eerste wedstrijd van Ajax na de winterstop. De Marokkaanse spelmaker ging tegen Sparta (2-1) na bijna een uur spelen op de grond zitten, gooide uit frustratie zijn scheenbeschermers weg en gebaarde dat hij gewisseld moest worden. ,,Ik kan nog niet vertellen wat de diagnose is, dat moeten we afwachten”, zei trainer Erik ten Hag. ,,Hakim heeft in ieder geval last van een kuit.”