Volledig scherm
Afonso Alves (l) en Heurelho Gomes zijn misschien wel de laatste 'Brazilianen van de buitencategorie' die de Eredivisie rijk was. © pro shots

Waar zijn de Romario's?

Elk seizoen kleuren minder Brazilianen de Nederlandse voetbalvelden. Met de transfer van Everton naar Saoedi-Arabië verloor de eredivisie afgelopen week weer een Braziliaan. Douglas vertrekt waarschijnlijk naar Koeban Krasnodar. Samen met Eric Botteghin (NAC), Jonathan Reis (Vitesse), Luciano Da Silva (FC Groningen), Marcelo (PSV) telde onze competitie dit seizoen zes Brazilianen, een groot verschil met de dertien van vijf jaar terug. De kans op nieuwe aanwas is door de groei van de Braziliaanse economie klein.

Volledig scherm
Voormalig wereldvoetballer Ronaldo brak door in het shirt van PSV. © ANP
 
Ik vind het pure discriminatie. Jonge talenten uit andere werelddelen ontneem je de kans om in Europa hun succes te vinden. Vreemd, want Nederlandse jongens van dezelfde leeftijd mogen wel eenvoudig naar andere landen vertrekken.
Meesterscout Piet de Visser
Volledig scherm
Romario, nog zo'n geweldenaar. © ANP
Volledig scherm
Maxwell schopte het bij Ajax tot Braziliaans international. © ANP

Romário, Ronaldo, Leonardo, Maxwell, Afonso Alves, Alex, Gomes: bekende voetballers uit het land van de samba die hun geluk in de eredivisie kwamen beproeven en al snel bij hun club uitgroeiden tot een sensatie.

De laatste jaren vinden opmerkelijk minder Brazilianen hun weg naar Nederland, en wie gehaald worden, passen niet in het genoemde rijtje samba-sensaties. De laatste twee aangetrokken Brazilianen zijn Jonathan Reis (Vitesse, eerder PSV) in 2011 en verdediger Marcelo door PSV in 2010.

Een 'Alex' aantrekken lukt niet meer
Marcel Brands, technisch directeur van PSV, gaf het al aan in een gesprek over de kwaliteit van zijn centrale verdedigingsduo in het AD: 'Een Braziliaanse verdediger van de buitencategorie aantrekken, zoals Alex, lukt haast niet meer nu het daar economisch zo goed gaat.' Door die economische groei kunnen clubs hun spelers ruim betalen, jonge talenten veel eerder voor meer jaren vastleggen en worden erkende Braziliaanse profs spelend in het buitenland teruggehaald naar hun thuisland.

'De binnenlandse competitie leeft als nooit tevoren. Zeker ook met het WK van 2014 in het vooruitzicht,' weet scout Piet de Visser. 'Spelers hoeven niet zo nodig meer de stap naar Europa te maken. Neem de zojuist door Barcelona aangetrokken sterspeler Neymar van 21 jaar. Die volg ik al sinds zijn vijftiende. Hij had bij Santos een dusdanig goed contract, dat geen enkele topclub er tot nu in slaagde hem te kopen. Of de vorige bekende Braziliaan die naar Europa vertrok, Lucas, die had een prijskaartje van veertig miljoen om zijn nek hangen. Dat zijn andere bedragen dan een aantal jaren terug. Alleen Paris Saint-Germain was bereid dat neer te leggen.'

Pure discriminatie
Ook de hoge salarisgrens die bestaat voor spelers van buiten de Europese Unie weerhoudt eredivisieclubs ervan Brazilianen te kopen. De Visser: 'Dat is bedacht ter bescherming van de Nederlandse voetballers, maar ik vind het pure discriminatie. Jonge talenten uit andere werelddelen ontneem je de kans om in Europa hun succes te vinden. Vreemd, want Nederlandse jongens van dezelfde leeftijd mogen wel eenvoudig naar andere landen vertrekken.'