Volledig scherm
© ANP | beeldbewerking AD

Waarom Eindhoven al jaren floreert in de topsport

Sportfans uit Eindhoven mogen sinds zondag weer éxtra trots zijn op hun stad. Zowel PSV als hockeyclub Oranje Zwart sleepten voor het tweede jaar op rij het landskampioenschap binnen. Maar de voetballers en de hockeyers zijn niet de enige Eindhovense topsporters die de prijzen mee naar huis nemen. Wat maakt de voormalig industriestad in Zuid-Oost Brabant zo'n succesvolle sport-enclave?

Volledig scherm
Burgemeester Van Gijzel van Eindhoven tijdens de huldiging van PSV © Photo News

Volgens burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven heeft zijn stad de topsport onder meer te danken aan de juiste mentaliteit. ,,Eindhovenaren hebben een mentaliteit van 'en nu gaan'. Dat stimuleert elkaar enorm, ook sporters die niet uit Eindhoven komen, worden meegezogen in dit enthousiasme", vertelt de burgemeester maandagavond vanuit het stadhuis, met het lawaai van de huldiging van PSV nog op de achtergrond.

Volledig scherm
Maarten van de Weiden wordt geinterviewd tijdens de Swim Cup in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion © anp
Volledig scherm
Spelers van PSV vieren het kampioenschap met tienduizenden toeschouwers in de binnenstad van Eindhoven © Photo News

Sportstad van het jaar
Eindhoven, in 2013 nog sportstad van het jaar, heeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld Rotterdam de profclubs niet voor het oprapen. De Lampenstad heeft maar één voetbalclub die op het hoogste niveau speelt, met 'kleine broertjes' FC Eindhoven en Jong PSV in de Jupiler league. Dat tegenover drie Rotterdamse clubs in de Eredivisie volgend jaar.

Naast voetbal blinkt de Brabantse stad ook uit op andere sportgebieden. ,,Eindhoven is een stad waar van oudsher veel gesport wordt. Er heerst al jaren een topsportklimaat in Eindhoven", vertelt de Eindhovense sportjournalist Rik Elfrink. En die mentaliteit werpt niet alleen zijn vruchten af op het voetbalveld. ,,In het zwembad en op de tennisbaan is Eindhoven ook erg succesvol." Zowel Pieter van den Hoogenband, Maarten van der Weijden, als Inge de Bruin werden groot bij de zwemvereniging van PSV. En voormalig toptenniser Paul Haarhuis woont nog steeds in regio Eindhoven.

Veel topsport heeft Eindhoven volgens Elfrink ook te danken aan Philips. ,,In de jaren 80 heeft Philips flink geïnvesteerd in sportvoorzieningen in de stad. Dat werpt nog steeds zijn vruchten af."

Volledig scherm
De spelers van Oranje Zwart tijdens de huldiging op het Stadhuisplein in Eindhoven © Photo News
Quote

Waar zie je dat nou, dat al die voetbal­lers en hockeyers samen zo'n mooi feestje bouwen, en oprecht trots zijn op elkaar. Dat past bij Eindhoven. Vriend­schap, samen ergens hard voor werken en het succes ook samen vieren

Burgemeester Rob van Gijzel

Meer dan PSV
Net als PSV sleepte ook hockeyclub Oranje Zwart de afgelopen twee jaar de landstitel binnen. De hockeyclub, die volgend jaar fuseert met buurvereniging EMHC, heeft veel succes met haar eigen jeugd. Ook aanvoerder Robert van der Horst, meervoudig international en tevens aanvoerder van Oranje, groeide op in de Brabantse stad en speelt sinds zijn jeugd bij OZ. Afgezien van een klein uitstapje naar Rotterdam bleef hij de Eindhovense club trouw. En met succes.

Hockey is groot in Eindhoven. Thuiswedstrijden van Oranje Zwart staan bomvol toeschouwers, en na de fusie is de nieuwe hockeyclub Oranje Rood - na Kampong - de grootste van Nederland.

Trots
Van Gijzel is trots op zijn topsporters, zeker toen hij zag hoe vriendschappelijk de voetballers van PSV en de hockeyers van Oranje Zwart samen hun huldiging vierden op het Stadhuisplein in het centrum van de stad. ,,Waar zie je dat nou, dat al die voetballers en hockeyers samen zo'n mooi feestje bouwen, en oprecht trots zijn op elkaar. Dat past bij Eindhoven. Vriendschap, samen ergens hard voor werken en het succes samen vieren". 

Minder bekend, maar niet minder groot, is de paardensport in de regio. Met name de dressuur wordt op grote schaal beoefend. Wie van Eindhoven nog iets meer richting het zuiden rijdt, komt de ene na de andere professionele manege tegen. Naast de paardensport spelen ook de golfers op de Eindhovensche Golf met twee teams mee op het hoogste niveau, en sleept motorcrosser Jeffrey Herlings uit Valkenswaard de ene na de anderen prijs binnen. 

Onderwijs
Een deel van dit sportieve succes zit volgens de burgemeester ook in de sportmentaliteit die heerst op Eindhovense scholen. Het Eindhovense scholenbestuur SALTO en Fontys Sporthogeschool (FSH) startten vorig jaar een samenwerking om gezamenlijk fors te inversteren in hoogstaand bewegingsonderwijs in Eindhoven. 

De gemeente blijft de komende jaren ook investeren in sportmogelijkheden voor jongeren, ook al krijgen ze naar eigen zeggen vanuit de overheid relatief weinig middelen aangereikt. ,,Sport is te belangrijk voor kinderen om op te bezuinigen."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo sc HeerenveenHEE
EINDE
2-3
FC UtrechtUTR
away logo
home logo AjaxAJA
EINDE
8-0
De GraafschapGRA
away logo
home logo FC GroningenGRO
EINDE
1-2
FC EmmenEMM
away logo
home logo FeyenoordFEY
EINDE
0-2
Fortuna SittardFOR
away logo