Volledig scherm
PREMIUM
© ANP Pro Shots

Waarom PSV of Ajax niet bovenaan staat met kerst

Kijk op VoetbalOnze voetbalexpert Maarten Wijffels over de nieuwste ontwikkeling in de eredivisie. In Kijk op voetbal signaleert hij de laatste trends, ontwikkelingen en andere opmerkelijke zaken op de velden van wereldsport nummer 1. Vandaag: over de ‘last’ van Champions League in de competitie.

Heeft de eredivisie straks bij de winterstop een andere koploper dan Ajax of PSV? Het lijkt onwaarschijnlijk als je ze deze week in Europa zag spelen. Toch zou dat wel stroken met de trend van jaren. Kijk naar het staatje hieronder en de schellen vallen van je ogen. Het is al elf (!) seizoenen geleden dat de eredivisie met Kerstmis werd aangevoerd door een club die dat seizoen ook namens Nederland in de Champions League zat. Die ene keer met PSV (in 2008) was ook nog een incident in het totale beeld van twintig jaar.

Ik sprak er eens over met Luc 
Nilis, toen PSV twee jaar terug voor het laatst CL speelde. Die deed niet eens een poging het ‘probleem’ te ontkennen. ,,Fysiek en mentaal wordt het gewoon anders als je midweeks ineens tegenover Manchester United staat. Als je geen wereldselectie hebt, is dat zwaar. Dat gewenningsproces kost punten in de competitie.’’

  1. Duitsers hopen op een weerzien Thon en Koeman

    Duitsers hopen op een weerzien Thon en Koeman

    Olaf Thon is er morgen bij als de interland Duitsland-Nederland wordt gespeeld in zijn Gelsenkirchen. De voormalig international van Duitsland speelde onder meer voor Schalke 04, er staat zelfs een Olaf Thon Museum in de stad. Duitse media kijken al uit naar een weerzien van Thon met Koeman, de man die na de door Oranje gewonnen halve finale tegen West-Duitsland in 1988 pontificaal zijn achterste afveegde met het net geruilde shirt van Thon.