Volledig scherm
Aanvoerder Rens van Eijden neemt het woord © pro shots

'We hebben nu al meer wedstrijden gewonnen dan vorig jaar'

Met het behalen van de eerste periodetitel heeft NEC een voorschot genomen op een rentree in de Eredivisie. De club onderging na de degradatie een metamorfose, verzekerde zich in de Jupiler League nu van een nacompetitieticket en staat er ook weer goed op bij de aanhang. 'Wat wil je? We hebben nu al meer wedstrijden gewonnen dan vorig jaar', zegt aanvoerder Rens van Eijden.

Volledig scherm
© pro shots

Met een 1-2 overwinning op Almere City legde NEC vrijdag beslag op de eerste periodetitel in de Jupiler League. Dat op die belangrijke wedstrijd een interlandweek volgt, kwam de spelers van de periodekampioen niet slecht uit. Zo'n week levert niet-internationals doorgaans een vrij weekend op en dus zag het gros van de spelersgroep van NEC zijn kans schoon om de eerste triomf in de Nijmeegse binnenstad te vieren.

'Met een aantal jongens hebben we ontspannen een paar drankjes gedaan', zegt aanvoerder Rens van Eijden. 'Leuk dat dit weer eens kan. Iedereen bij NEC verdient dit. Er is in de zomer vooral door de directie goed werk geleverd. Deze periodetitel betekent dat het na een moeilijk jaar, vol teleurstellingen en verdriet, knap is hoe wij aan de competitie zijn begonnen. We zijn weer op de goede weg met NEC.'

De club had al anderhalf jaar nauwelijks iets te vieren gehad. In de Eredivisie rolde NEC van de ene deceptie in de andere. De anti-climax volgde in mei, toen NEC na een dubbele ontmoeting met Sparta in de nacompetitie na twintig jaar afgleed naar de Jupiler League. Vaak genoeg meldde de trouwe aanhang zich bij het Goffertstadion om verhaal te halen voor de erbarmelijke resultaten.

Bij vrijwel elke opstand werd Van Eijden ingeschakeld. De verdediger slaagde er steevast in als een soort diplomaat de ziedende menigte te kalmeren. Inmiddels ziet Van Eijden dezelfde supporters weer lachen. 'Wat wil je? We hebben nu al meer wedstrijden gewonnen dan vorig jaar. Toen kwamen we niet verder dan vijf zeges en zijn we een paar keer gebotst. Dit seizoen hebben we acht van de eerste negen duels gewonnen, dan is het niet zo raar dat de sfeer heel anders is.'