Volledig scherm
Ontwerp van bouwgigant BAM voor een vernieuwde Kuip in Rotterdam © BAM

Wederom uitstel BAM bij bouw van vernieuwde Kuip

Bouwgigant BAM krijgt van Feyenoord tot uiterlijk eind januari de tijd om met een voorstel te komen voor een vernieuwde Kuip in Rotterdam. Dat besluit is vanavond genomen door een brede delegatie van Feyenoord, inclusief stadion en club. De gemoderniseerde voetbaltempel moet in 2018 openen en 70.000 stoeltjes gaan tellen.

Nadat stadionbouwer BAM in mei de klus kreeg toebedeeld, verliep het proces niet bepaald van een leien dakje. In november al moest er worden gerapporteerd, maar die afspraak werd verplaatst naar vanavond. ,,We hadden op dat moment simpelweg te weinig materiaal om over te praten,'' sprak president-commissaris René van Ierschot van Stadion Feijenoord eerder deze week op een aandeelhoudersvergadering.

De problemen zijn vooral van technische aard. Het complex dijde steeds verder uit, waardoor de top van de 62 meter hoge steunpilaren aan de buitenkant bijna boven de aangrenzende bebouwing kwam. Er was bovendien te veel staal nodig. ,,Er wordt nu dus gekeken naar een andere constructie,'' zei hij bij die gelegenheid. 

Van Ierschot sprak de verwachting uit er begin volgend jaar uit te komen met BAM. ,,Ja, ik denk dat het goed komt. Als ik daar niet van overtuigd zou zijn, dan zou ik het bijltje er bij neergooien.'' Een écht plan B is er volgens hem ook niet. ,,Als dit niet doorgaat, dan hebben we een open situatie. Red de Kuip heeft geen rechten om de plek van BAM in te nemen.''

Wethouder Adriaan Visser (D66, sport) zei gisteren al dat uitstel tot eind januari betekent dat er 'nog eens goed' naar de planning moet worden gekeken. Feyenoord hoopt dat de stad 35 miljoen euro aan aandelen in het stadion neemt. De beslissing daarover zou nog voor de zomer moeten vallen. Het totale project, inclusief onder andere de bouw van een trainingscomplex op Varkenoord, kost 240 miljoen euro.

BAM onthoudt zich van commentaar.