Volledig scherm
Dan Mori. © PRO SHOTS

Weigering Mori tekenend voor relatie

Voetballer Dan Mori van Vitesse is niet de eerste Israëlische sporter die de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) niet binnenkomt. Hetzelfde overkwam onder anderen tennisster Shahar Peer in 2009. De weigering van sporters is tekenend voor de slechte relatie tussen Israël en de federatie van Golfstaten.

De twee landen hebben geen officiële diplomatieke betrekkingen. Zoals de meeste Arabische landen erkennen de Emiraten de staat Israël niet. Israëlische burgers krijgen daarom in de regel geen visa. Uitzonderingen worden soms wel gemaakt: een week na de rel die het weigeren van tennisster Peer opleverde, kreeg haar landgenoot en collegatennisser Andy Ram wel een visum.

Voornaamste reden voor de slechte relatie tussen Israël en de Emiraten is het Israëlisch-Palestijnse conflict. De VAE scharen zich achter de Palestijnen en willen pas nadenken over officiële banden met Israël als er een definitief vredesakkoord is getekend.

De moord op Hamaskopstuk Mahmoud al-Mabhouh bracht de relatie tussen de twee landen in 2010 naar een nieuw dieptepunt. Het prominente lid van de militante Palestijnse beweging werd omgebracht op zijn hotelkamer in Dubai. Volgens de autoriteiten zat de Israëlische geheime dienst Mossad achter de moord.