Volledig scherm
Lisandro Martinez (R) van Defensa y Justicia in duel met Juan Carlos Hurtado (L) van Gimnasia y Esgrima in de achtste finale van de Copa de la Superliga 2019. © Getty Images

Wie is Ajax-aanwinst Lisandro Martínez?

Ajax neemt Lisandro Martínez voor zo’n zeven miljoen euro over van de Defensa y Justicia. Met de nieuwe aanwinst halen de Amsterdammers een Argentijns international in huis. Een portret van de linksbenige verdediger.

Lisandro Martínez werd in 1998 geboren in de Argentijnse stad Gualeguay en begon met voetballen bij de lokale clubs Club Urquiza en Club Libertad. Op zijn zestiende kwam hij terecht in de jeugdopleiding van Newell's Old Boys in Rosario, de derde stad van Argentinië. Bij de oude club van Diego Maradona en Lionel Messi maakte hij op negentienjarige leeftijd zijn debuut in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2016/17. 

In de zomer die volgde, maakte hij op huurbasis de overstap naar Defensa y Justicia. De traditionele buurtclub uit Florencio Varela, een arme buitenwijk van Buenos Aires, komt pas sinds 2014 uit in de Primera División van Argentinië. 

Martínez en Defensa y Justicia bleken een goede match. Na één seizoen nam de de club hem voor 725.000 euro over van Newell’s Old Boys. Defensa y Justicia was dit seizoen de grote verrassing in de Argentijnse Superliga, maar werd uiteindelijk net tweede achter kampioen Racing Club de Avellaneda. Daarmee behaalde het de beste prestatie uit de clubhistorie en hield het de Argentijnse grootmachten Boca Juniors en River Plate achter zich. 

Interland

Martínez beleefde twee uitstekende seizoenen bij Defensa y Justicia. In zijn 55 optredens voor de club uit Florenciao Varela maakte de 1.78 meter lange linkspoot drie doelpunten en vijf assists. Zijn talent was ook de Argentijnse bondscoach Lionel Scaloni niet ontgaan. Op 22 maart van dit jaar maakte Martínez zijn debuut in de nationale ploeg in een oefenwedstrijd tegen Venezuela in Madrid. 

Martínez tekent bij Ajax een contract dat per 1 juli 2019 ingaat en een looptijd heeft van vier jaar. In de verbintenis is een optie opgenomen voor nog een vijfde jaar. De verdediger kan op meerder posities uit de voeten en wordt geprezen om zijn techniek en voetballende kwaliteiten. Directeur spelersbeleid van Ajax, Marc Overmars, uitte zijn tevredenheid over de komst van de 21-jarige Argentijn: ,,Hij brengt een bepaalde mentaliteit mee die we hier goed kunnen gebruiken, vergelijkbaar met wat zijn landgenoot Nico Tagliafico hier laat zien. En Lisandro is nog jong, dus we verwachten dat hij zich de komende jaren verder gaat ontwikkelen tot een nog betere speler.” 

  1. Maher: Natuurlijk is het lekker om tegen PSV te scoren

    Maher: Natuurlijk is het lekker om tegen PSV te scoren

    Adam Maher besliste de wedstrijd tussen FC Utrecht en PSV (3-0) zaterdag in de 82ste minuut met een fraai schot van afstand. Gevoelens van revanche had de middenvelder niet, zei hij in De Galgenwaard. ,,Natuurlijk is het lekker om tegen PSV te scoren, maar het is niet zo dat ik er extra op gebrand was. Ik heb daar hele mooie tijden meegemaakt en kampioenschappen beleefd", zei Maher. ,,Ik ben weggegaan in een mindere periode, maar dat is ook voetbal.”