Volledig scherm
Teleurstelling bij de Leeuwinnen na het verlies van de kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen. © ANP

Wie zijn de mogelijke tegenstanders van Oranje in de play-offs?

De voetbalsters van Oranje, die directe plaatsing voor het WK misliepen, vertrekken vandaag met een kater uit Noorwegen (2-1 verlies). Vrijdag weten ze hoe de ontsnappingsroute (play-offs) er uit ziet. Nederland is als Europees kampioen wel geplaatst en ontloopt daardoor Zwitserland in de eerste ronde.

Door Daniël Dwarswaard

Door de geplaatste status speelt Nederland op 1 en 9 oktober eerst tegen België of het sterke Denemarken. Als de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman de eerste ronde overleeft, volgt de finale over twee wedstrijden op 5 en 13 november. 

Wat kan Oranje verwachten van de tegenstand?


België
Aan deze tegenstander bewaart Oranje een goede herinnering. Tijdens het succesvolle EK vorige zomer in eigen land was België een opponent in de groepsfase. Een kwartier voor tijd maakte sterspeelster Lieke Martens de beslissende 2-1. De overwinning was dus uiteindelijk nipt, maar meer dan verdiend. Vooral Martens dolde de Belgische verdedigers. België staat 23ste op de wereldranglijst, Nederland negende.

Poll

De Leeuwinnen gaan via de play-offs alsnog naar het WK

  • Ja, Oranje is het sterkste land van de vier (67%)
  • Nee, de tik van Noorwegen gaat doorwerken (33%)
3916 stemmen

Zwitserland
Tegen de Zwitserse vrouwen (nummer 18 op de wereldranglijst) speelde Oranje voor het laatst in 2016. Nederland won toen tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi ternauwernood met 4-3 in het stadion van ADO Den Haag. Nederland won dat toernooi uiteindelijk niet en miste de Spelen in Rio de Janeiro. Zwitserland werd tijdens het laatste EK in de groepsfase al uitgeschakeld door Frankrijk en Oostenrijk.

Denemarken
Deze mogelijke tegenstander kent Oranje het beste. Sterker nog, tijdens het EK speelde Oranje twee keer tegen de Deense vrouwen. In de poulefase werd Denemarken met 1-0 verslagen. Maar de meest verse herinnering is natuurlijk de finale toen Oranje met 4-2 won. Denemarken maakte het zichzelf in de afgelopen kwalificatiereeks nogal moeilijk. Door een conflict met de bond ver vergoedingen weigerden de speelsters eerder dit jaar tegen Zweden te spelen. Dat kostte de ploeg dus sowieso drie punten, al werd gisteren opnieuw verloren van Zweden.